fbpx
Saturn

O zi pe Saturn dureaza mai putin decat se credea

Oamenii de stiinta din Israel au descoperit ca pe planeta Saturn o zi dureaza numai 10 ore, 32 de minute si 45 de secunde. Anterior s-a crezut ca ziua dureaza 10 ore, 39 de minute si 22 de secunde. Noile cifre indica faptul ca pe Saturn ziua dureaza cu 7 minute mai putin decat s-a crezut. Noile masuratori ale planetei Saturn au fost facute de oamenii de stiinta de la Universitatea Tel Aviv din Israel si s-au bazat pe masurarea campului gravitational, a formei si a densitatii planetei.

CITESTE SI:  De ce acest robot a fost trimis pe Statia Spatiala Internationala

Planetele gazoase ca Saturn si Jupiter au niste proprietati unice in sensul ca nu au obiecte solide pe suprafata lor, asa ca este greu de observat perioada de rotatie si masurat durata zilei. Noua metoda pare a fi cea mai precisa de pana acum si a fost folosita cu succes si in cazul planetei Jupiter, calculand corect viteza de rotatie. Masuratorile radio facute in anii ’80 de naveta spatiala Voyager a estimat durata de rotatie a planetei Saturn ca fiind de 10 ore, 39 de minute si 22,4 secunde, iar in 2006 astronomii au gasit-o ca fiind de aproximativ 10 ore si 47 de minute folosind echipamente mai avansate.

CITESTE SI:  Iata de ce se credea ca sistemele GPS o vor lua razna

O zi pe alte planete
Venus – 243 de ore;
Pamant – 23 de ore, 56 de minute, 4 secunde;
Marte – 24 de ore, 39 de minute si 35 de secunde;
Jupiter – 9,9 ore;
Saturn – 10 ore, 32 de minute si 45 de secunde;
Uranus – 17 ore, 14 minute si 24 de secunde;
Neptun – 16 ore, 6 minute, 36 de secunde.

CITESTE SI:  Ce-ar folosi astronautii impotriva radiatiilor din spatiu

Studiul despre durata zilei pe Saturn a fost publicat online in revista Nature si ar putea fi folosit in viitor pentru a calcula perioada de rotatie a altor planete din afara sistemului solar. Asadar, studiul despre cat dureaza zilele pe mai multe planete se poate dovedi util. Este si astronomia utila la ceva. Deci, ziua de Saturn dureaza in jur de 10 ore.