fbpx
O noua unealta pentru detectarea furtunilor solare ne-ar putea scapa de o situatie apocaliptica

O noua unealta pentru detectarea furtunilor solare ne-ar putea scapa de o situatie apocaliptica

Soarele nostru este o bestie in continua miscare. Explozii masive de gaz fierbinte si campuri magnetice au loc din cand in cand pe acest corp ceresc, iar uneori furtunile solare sunt trimise catre Pamant.

Cand acestea trec pe langa planeta noastra, cele mai puternice furtuni solare pot defecta sistemul GPS, retelele de energie electrica si alte sisteme de comunicatie, lasandu-ne izolati geografic si social de restul lumii. Multumim, Soare!

Aceste furtuni solare pot avea repercusiuni economice serioase, cum ar fi pana de curent recenta din New York. Ce s-ar intampla daca o furtuna solara uriasa ar face ca toata planeta sa aiba pana de curent?

CITESTE SI:  Unde lanseaza Nissan propriul sistem de energie solara pentru locuinte

Un om de stiinta din India a reusit sa dezvolte o unealta unica care se presupune ca va fi capabila sa detecteze mari furtuni solare cu 24 de ore inainte. In acest fel, se vor putea salva sistemele de pe Pamant de amenintarea expulzarilor in masa.

Aceasta unealta de detectare a furtunilor solare este dezvoltata de Neel Savani care este un cercetator la Imperial College London si inginer spatial la NASA. Aceasta noua unealta de masurare va fi capabila sa ofere o imagine mai apropiata a zonelor de pe Soare de unde sunt originare expulzarile in masa si, implicit, furtunile solare.

CITESTE SI:  Unde vor reveni la zbor avioanele Boeing 737 Max

De asemenea, se vor folosi o gama vasta de observatoare pentru a monitoriza traseul si evolutia norului. In acest moment, satelitii pot sa detecteze cu un anumit nivel de siguranta orientarea unei expulzari in masa a campurilor magnetice numai cand acestea sunt relativ apropiate de Pamant si doar cu 30 de minute sau ora inainte.

CITESTE SI:  Asa poate reveni SUA la normal dupa coronavirusul Wuhan

Asadar, o predictie in avans cu 24 de ore va fi cu siguranta o binefacere pentru omenire. La urma urmei, furtunile solare pot afecta tehnologia GPS care se intampla sa fie foarte folosita in diferite tipuri de vehicule si in sistemele avioanelor.

Sunt necesare mai multe teste pentru ca acest sistem sa functioneze cum a fost planuit si sa fie folosit fara probleme la scara planetara.