fbpx

La ce produse ar fi util lemnul metalic, un nou tip de material

La ce produse ar fi util lemnul metalic, un nou tip de material

Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania, Universitatea din Illinois si Universitatea din Cambridge au creat un material pe care il numesc “lemn metalic”.

Se spune ca este la fel de rezistent ca titaniul si ca este suficient de usor pentru a pluti pe suprafata unui lac. Numai o mica parte din acest material poate fi produsa la un moment dat in acest moment.

Dar daca procesul de productie poate fi adus la scara mai mare, ar putea aparea produse foarte rezistente din acest lemn metalic, de la smartphone-uri la masini care sunt extrem de usoare.

CITESTE SI:  Functia Face ID a Apple ar putea fi mai putin precisa pentru a ajunge pe piata

Studiul cercetatorilor a fost publicat recent in Scientific Reports. Ei au reusit sa creeze acest material prin suspendarea unor mici sfere din plastic cu latime de cateva sute de nanometri in H2O.

H2O-ul a fost ulterior evaporat, ceea ce a determinat sferele sa se aranjeze pentru a forma un tipar ordonat. Apoi a fost folosita galvanizarea pentru invelirea sferelor in nichel.

CITESTE SI:  Se presupune ca Apple lucreaza la propriul procesor grafic mobil

Un solvent a fost apoi utilizat pentru a dizolva sferele din plastic si a lasat in urma doar structura din nichel. Densitatea scazuta este rezultatul faptului ca aproape 70% din material este spatiu gol.

Dar acesta nu este singurul lucru pe care lemnul metalic il are in comun cu lemnul obisnuit. Cercetatorul James Pikul spune ca motivul pentru care materialul se numeste lemn metalic se datoreaza naturii sale celulare.

“Materialele celulare sunt poroase; daca va uitati la lemn asta e ceea ce vedeti – parti care sunt groase si dense care au rolul de a sustine structura si parti care sunt poroase care au rolul de a sustine functiile biologice, cum ar fi transportul catre si dinspre celule”, explica cercetatorul.

CITESTE SI:  HTC promite un design schimbat pentru One M10 si un nou smartphone anul acesta

Cercetatorii pot in prezent produce o bucata din lemnul metalic de dimensiunea unui timbru in circa o zi. Potentialul acestui material poate fi enorm daca procesul de productie poate fi crescut in mod eficient.