fbpx
La ce poate fi utila imbracamintea inteligenta cu nanotuburi de carbon

La ce poate fi utila imbracamintea inteligenta cu nanotuburi de carbon

Niste cercetatori de la Universitatea Rice au reusit sa combine niste nanotuburi de carbon extrem de subtiri, ceea ce a permis folosirea unei masini de cusut pentru incorporarea acestora in imbracaminte inteligenta. Cercetatorii au dezvaluit in ce scopuri poate fi utila imbracamintea inteligenta cu nanotuburi de carbon.

Conceptul de imbracaminte inteligenta nu este unul nou. Compania Google din Statele Unite a explorat conceptul cu Project Jacquard. Cu toate acestea, implementarea pare destul de rudimentara, cum ar fi pentru folosirea gesturilor pentru a interactiona cu un telefon.

CITESTE SI:  La ce adulti s-a descoperit ca au "Regiunea Pokemon" in creier

Cu toate acestea, ce-ar fi daca imbracamintea inteligenta ar putea fi utila in scopuri mai avansate, cum ar fi colectarea datelor biometrice? Acestea fiind spuse, poate ca acest lucru ar putea fi posibil daca tehnologia ar fi mai profund integrata in haine. Asta au incercat cercetatorii de la Universitatea Rice.

Acestia au creat fibre conductive folosind nanotuburi de carbon care sunt apoi cusute in haine. Avand in vedere ca nanotuburile sunt foarte subtiri, cercetatori au imbinat o serie de nanotuburi pentru a fi de aceeasi dimensiune ca un fir obisnuit, ceea ce a permis folosirea unei masini de cusut.

CITESTE SI:  VIDEO: Atacul cu comenzi vocale ultrasonice care pacaleste asistentii virtuali

Cand sunt integrate intr-o tricou de sport, nanotuburile de carbon permit colectarea de date precum cele pentru ritmul cardiac, ceea ce inseamna ca, poate in viitor, imbracamintea inteligenta va putea aduna date biometrice fara curele pe piept sau chiar smartwatch-uri.

CITESTE SI:  De ce acest plasture revolutionar vindeca ranile si mai repede

Cercetatorii de la Universitatea Rice au descoperit ca, pe baza testelor lor initiale, utilizarea nanotuburilor de carbon a permis colectarea unor date mai precise decat un monitor cardiac atasat pe piept printr-o curea. Ar putea trece ceva timp pana ce imbracamintea inteligenta va fi disponibila comercial, dar pana acum lucrurile in aceasta privinta sunt foarte promitatoare.