fbpx
La ce nivel absolut urias a ajuns dioxidul de carbon in atmosfera Pamantului

La ce nivel absolut urias a ajuns dioxidul de carbon in atmosfera Pamantului

Nivelurile de dioxid de carbon din atmosfera Pamantului au continuat sa creasca din ce in ce mai mult in instoria omenirii. Iar Observatorul Launa Loa din Hawaii ne spune la cat au ajuns nivelurile in atmosfera pana in acest moment.

E clar ca Pamantul se afla intr-o criza climatica in acest moment. CO2-ul din atmosfera a ajuns la cel mai inalt nivel de cand Homo Sapiens a aparut pe Pamant: 415 parti CO2 la fiecare milion de parti aer. “Nu cunoastem nicio planeta ca aceasta”, spune meteorologul Eric Holthaus.

CITESTE SI:  Antarctica n-a fost nicicand asa. Ce temperatura record s-a inregistrat acolo

Nu exista nicio indoiala ca planeta Pamant se confrunta cu o urgenta climatica. Este grav si, dupa cum par lucrurile, situatia nu va fi mai buna prea curand. Si nu-i numai atat.

Cele mai recente informatii la Observatorul Mauna Loa din Hawaii arata ca nivelurile uriase de dioxid de carbon din atmosfera au ajuns la 415 parti pe milion de parti aer.

Acesta e cel mai ridicat nivel din istoria omenirii. Dupa cum au subliniat unii, aceasta e pentru prima data in istoria omenirii cand atmosfera are 415 parti CO2 la fiecare milion de parti aer.

CITESTE SI:  De ce sanatatea astronautilor e afectata in spatiu

Este mai mult decat a fost in milioanele de ani de cand a inceput omenirea pe Pamant. Dioxidul de carbon a atins ultima data acest varf in atmosfera acum circa 3 milioane de ani in urma.

Pentru a intelege mai bine, in acel moment temperatura medie in nordul extrem al Pamantului era de numai 15,5 grade C. Nordul avea copaci atunci, nu gheata. Si se crede ca nivelurile oceanelor erau cu cel putin 24 de metri mai mari.

CITESTE SI:  In ciuda acestui lucru, emisiile de dioxid de carbon continua sa stabileasca recorduri

Este alarmant sa remarcam ca, nu numai ca nivelurile de dioxid de carbon sunt cele mai mari din istoria inregistrata, dar si cresc rapid, in ciuda acordului climatic de la Paris care a fost semnat tocmai cu scopul explicit de a reduce dioxidul de carbon din atmosfera Pamantului.