fbpx

Incotro se indreapta polul nord magnetic al Pamantului

Incotro se indreapta polul nord magnetic al Pamantului

Oamenii de stiinta au descoperit o schimbare legata de campul magnetismului planetei Pamant. Polul nord magnetic se deplaseaza in deriva, iar acum stim incotro se indreapta.

Mai devreme in acest an, oamenii de stiinta au dezvaluit ca polul nord magnetic al Pamantului se schimba mai repede decat s-a prevazut. Aceste schimbari nu sunt neobisnuite si se cunoaste ca aceste poluri ale Pamantului se misca constant, dar ritmul cu care se misca i-a surprins pe cercetatori.

CITESTE SI:  Cum vrea Microsoft sa reduca incalzirea globala

Acum, la cateva luni de la primele informatii, noile cercetari confirma ca polul nord in deriva se indreapta catre Siberia si la viteze fara precedent.

Conform NOAA, polul nord magnetic se indreapta la viteze mari catre nordul Rusiei. Cu toate acestea, se asteapta ca aceasta tendinta se va schimba.

Este important sa cunoastem diferenta dintre polul nord magnetic al Pamantului si cel geografic. Cel geografic nu se deplaseaza si, daca punem lucrurile in termenii cei mai simpli, acesta este partea de sus a globului.

CITESTE SI:  Timpul prelungit in spatiu poate modifica ADN-ul, potrivit unui studiu

Cel magnetic, insa, e in deriva constanta. In ultimii ani, acesta s-a miscat mai rapid ca niciodata. Cercetatorii de la NOAA considera ca acesta isi va continua calatoria spre Siberia, dar ca va incepe sa incetineasca pe masura ce ne apropiem de noul an.

Se previzioneaza ca polul nord magnetic al planetei Pamant va continua in deriva spre Rusia cu o viteza de circa 40 de kilometri pe an, fata de media de 55 de kilometri din ultimii 20 de ani.

CITESTE SI:  Ce pret de pornire au noile SSD-uri Samsung ieftine

Deci, ce inseamna asta pentru oameni, in general? Ei bine, foarte putin. Aceste modificari ale campului magnetic al planetei Pamant nu sunt legate de niciun scenariu legat de sfarsitul lumii, in ciuda a ceea ce se spune in filmele SF despre viitorul apocaliptic al Pamantului.