fbpx

IBM dezvaluie primul cip pe 7nm din lume

IBM dezvaluie primul cip pe 7nm din lume

Cursa semiconductorilor pare sa implice cipuri cu viteze mai mari si de dimensiuni mai mici si se pare ca ne apropiem de un anumit punct in diminuare in care cipurile sunt mult prea perfomante fata de dimensiunea lor.

Probabil ca exista un suflu nou in progresul cipurilor, avand in vedere ca IBM sustine ca a reusit sa depaseasca un obstacol in ceea ce priveste producerea de cipuri de computere.

Astfel, IBM a reusit sa realizeze o versiune de test mai mica care va scurta si mai mult circuitele dupa depasirea uneia dintre cele mai mari provocari din industria microcipurilor.

CITESTE SI:  Ce dubii are Google despre smartphone-urile pliabile

IBM a lucrat alaturi de mai multi parteneri de dezvoltare, iar compania sustine ca a reusit sa gaseasca o modalitate de a produce procesoare folosind procesul de fabricatie pe 7nm.

Aceasta este o dimensiune extrem de mica, iar pentru a pune acest lucru in perspectiva, ai avea nevoie de aproximativ 10 000 de astfel de procesoare IBM pentru ca acestea sa ajunga la o grosime egala cu cea a unui fir de par.

CITESTE SI:  Ce roluri ar putea avea senzorii de camera ai Sony cu AI

Ce spuneti despre asta? De asemenea, 7nm este o dimensiune de 3 ori mai mica decat cea a unui lant de ADN uman. Se pare ca investiile de 3 miliarde de dolari ale IBM de-a lungul a 5 ani pentru a castiga un avantaj in ceea ce priveste tehnologia cipurilor incepe sa dea roade.

CITESTE SI:  Aplicatia de mesagerie cu 2 miliarde de utilizatori

Cand vine vorba despre momentul cand noul cip pe 7nm va fi lansat pe piata, IBM nu stie ce sa spuna. IBM mai are un obstacol de trecut pentru ca noul cip pe 7nm sa fie gata pentru a fi lansat pe piata, iar acesta este producerea in masa a acestor procesoare astfel incat acestea sa fie suficient de accesibile ca pret pentru utilizatorul final.

Sursa: washingtonpost.com