fbpx
Guvernul cubanez filtreaza anumite mesaje text

Guvernul cubanez filtreaza anumite mesaje text

Guvernul comunist cubanez filtreaza mesajele text de pe telefoanele mobile pentru cuvinte cheie precum “democratie” si “drepturile omului”, iar apoi le blocheaza, au spus disidentii luni.

O investigatie efectuata de bloggerul Yoani Sanchez si de jurnalistul Reinaldo Escobar au ajuns la concluzia ca mesajele text nu mai ajung la destinatar daca acestea contin cuvintele spaniole pentru democratie, drepturile omului si greva foamei, printre altele, precum si numele catorva disidenti.

Guvernul cubanez comunist filtreaza mesaje text pentru cuvinte cheie precum “democratie”, “drepturile omului”, iar apoi le blocheaza.

CITESTE SI:  Amazon inceteaza sa mai vanda smartphone-uri Blu din cauza ingrijorarilor ce tin de securitate

Un raport de investigatie de bloggerul Yoani Sanchez si jurnalistul Reinaldo Escobar a dus la concluzia ca mesajele text nu ajung la destinatar daca acestea contin cuvinte spaniole pentru democratie, drepturile omului sau greva foamei, printre altele.

Companii precum WhatsApp se mandresc cu faptul ca au criptare end-to-end, ceea ce inseamna ca daca mesajele text sunt interceptate, persoana care le intercepteaza nu va putea sa le decripteze si sa le citeasca.

Asta inseamna ca daca esti ingrijorat ca guvernul ti-ar putea citi mesajele, cautarea si folosirea unei platforme sigure este probabil o idee buna.

CITESTE SI:  Ce aplicatie Microsoft iti permite sa reflectezi smartphone-ul pe PC-ul Windows 10

Cu toate acestea, in Cuba, se pare ca guvernul cubanez intercepteaza mesaje text si practic impiedica ca acestea sa fie trimise destinatarilor, cel putin potrivit bloggerului local Yoani Sanchez si jurnalistului Reinaldo Escobar.

Se pare ca exista anumite cuvinte cheie pe care guvernul cubanez le filtreaza in mesajele text. Potrivit lui Eliecer Avila, seful grupului Somos Mas, aproximativ 30 de cuvinte cheie au fost identificate, cum ar fi “democratie”, “drepturile omului” si “Somos Mas”.

CITESTE SI:  Putin "rasism" la inceput de an

“Intotdeauna am crezut ca textele dispareau pentru ca provider-ul era prea incompentent, apoi am decis sa verificam folosind cuvinte care deranjau guvernul cubanez. Am descoperit ca nu numai noi, ci intreaga tara era cenzurata. Asta arata cat de nesigur si paranoic este guvernul cubanez”.

Nu este clar de cat timp au fost folosite de guvernul cubanez aceste filtre, dar cand i s-a cerut un punct de vedere, compania de telecomunicatii ETECSA a Cubei care monopolizeaza piata nu a putut fi de gasit.