fbpx

Decizie controversata a guvernului din Japonia in cazul dezafectarii centralei nucleare Fukushima Daiichi

Decizie controversata a guvernului din Japonia in cazul dezafectarii centralei nucleare Fukushima Daiichi

Acum 10 ani, a avut loc cutremurul din Japonia cu magnitudine de 9 pe scara Richter, in urma caruia orase intregi au fost distruse, iar centrala nucleara Fukushima Daiichi de pe coasta de est a Japoniei a fost defectata.

Deoarece incidentul s-a desfasurat in martie 2011, centrala nucleara Fukushima Daiichi a eliberat cantitati importante de cesiu-137 si strontiu-90 in mediul inconjurator.

Acum ca proiectul de dezafectare va dura o perioada lunga de timp, guvernul din Japonia a anuntat o decizie controversata cu privire la dezafectarea locului de radiatii.

CITESTE SI:  Ce dispozitive chinezesti nu e indicat sa foloseasca democratii americani, potrivit DNC

Guvernul a aprobat aruncarea in larg a un milion de tone de substanta tratata care a fost stocata in Fukushima in 1000 de rezervoare metalice. Problema e ca spatiul din acel loc se epuizeaza, asa ca guvernul din Japonia intentioneaza sa elibereze treptat in larg substanta tratata in termen de 20-30 de ani.

“Eliberarea substantei purificate e o problema inevitabila in dezafectarea centralei nucleare Fukushima Daiichi”, a declarat premierul Japoniei reporterilor in cadrul unei conferinte de presa recente.

CITESTE SI:  VIDEO: Ce pret are masina electrica solara Sion care se incarca in timp ce o conduci

Actiunea propusa nu va avea loc cel putin doi ani incepand de acum, dar a iscat deja critici interne in acea tara, dar si de la vecinii sai internationali, inclusiv Coreea de Sud.

Activistii din Coreea de Sud protesteaza impotriva deciziei guvernului din Japonia de a dezafecta centrala nucleara Fukushima Daiichi eliberand in larg substanta radioactiva din centrala nucleara Fukushima Daiichi.

“Aceasta decizie a guvernului este absolut revoltatoare si e ceva cu care nu vom fi de acord. Vom protesta vehement”, a declarat Hiroshi Kishi, presedintele unei federatii nationale din acea tara.

CITESTE SI:  Votul pentru europarlamentare conteaza? Se poate schimba ceva in Romania?

“Guvernul Japoniei a esuat la centrala nucleara Fukushima Daiichi”, potrivit lui Kazue Suzuki de la Greenpeace. “Guvernul a decis in mod complet nejustificat sa contamineze in mod deliberat largul cu deseuri radioactive. Acesta a minimizat riscurile de radiatii si a ignorat faptul ca este disponibila suficienta capacitate de stocare pe locul nuclear, precum si in districtele inconjuratoare”.