fbpx

De ce vor fora cercetatorii intr-un lac antic din Antarctica

De ce vor fora cercetatorii intr-un lac antic din Antarctica

Ingropat sub un strat gros de gheata in Antarctica se afla Lacul Mercer, un corp subglaciar care s-a format acum mii de ani in urma si care este de mult timp separat de restul lumii. Cercetatorii vor sa-l foreze.

La sfarsitul lunii decembrie, a inceput un proiect pentru a explora lacul si continutul sau misterios. Proiectul SALSA are ca scop descoperirea de noi informatii despre lacurile subglaciare din Antarctica, dintre care 400 sunt cunoscute ca exista. Pe parcursul a doua luni, cercetatorii SALSA vor explora unul dintre cele mai mari formatiuni subglaciare din vestul Antarcticii.

CITESTE SI:  Autoritatile din Germania sustin ca colectarea de date a Facebook este abuziva

Mercer este un corp subglaciar despre care se crede ca s-a format acum mii de ani in urma. De asemenea, este unul dintre cele mai izolate lacuri de pe aceasta planeta.

Cercetatorii vor sa foreze in acesta pentru a explora acest lac vechi si continutul sau ca parte a unui proiect denumit Subglacial Antarctic Lakes Scientific Acces (SALSA).

CITESTE SI:  Franta vrea sa interzica masinile pe benzina si motorina pana in 2040

Proiectul SALSA isi propune sa afle mai multe informatii despre numeroasele formatiuni subglaciare din Antarctica. Exista aproximativ 400 de astfel de formatiuni despre care se stie ca exista.

Cercetatorii au explorat mai intai unul dintre cele mai mari lacuri subglaciare din aceasta parte a lumii si care se numeste Mercer. Acei cercetatori vor fora in jur de 1,2 kilometri in gheata cu un burghiu gros de 60 de centimetri.

Cercetatorii vor extrage mostre de noroi si gheata topita din Antarctica. Un vehicul cu comanda de la distanta va fi implementat, ceea ce este o premiera pentru un lac subglaciar.

CITESTE SI:  Ce aplicatii iOS de top iti monetizeaza datele de locatie

Acest proiect isi propune sa studieze modul in care gheata topita circula inspre si dinspre aceste rezervoare ingropate sub gheata tare din Antarctica. Cercetatorii vor cauta indicii despre cum de exista viata in acest conditii, dar si factorii care au dus la formarea acestor formatiuni.