fbpx

De ce va fi trimis in stratosfera un telescop cu un balon cat un stadion

Agentia spatiala din Statele Unite intentioneaza sa trimita un telescop de 2,5 metri in stratosfera superioara, la bordul unui balon cat un stadion.

ASTHROS (Astrophysics Stratospheric Telescope for High Spectral Resolution Observerations at Submillimeter-wavelengths), telescopul in cauza legat de un balon cat un stadion, va fi folosit pentru a studia gazele din jurul stelelor noi, prin observarea luminii IR indepartate pe care stelele o emit.

Scopul este de a oferi informatii despre modul de formare al stelelor si cum exploziile de supernove afecteaza materialele din jur. Lungimile de unda IR indepartate sunt in mod normal blocate de atmosfera noastra, asa ca ASTHROS va trebui sa ajunga la o altitudine de circa 40 de kilometri.

CITESTE SI:  De ce NASA va deschide mostrele de roci lunare sigilate ale misiunilor Apollo

Pentru a ajunge la aceasta altitudine (in stratosfera) cu acel telescop, este nevoie de un balon cu heliu cu o latime de 121 de metri. Telescopul in sine din stratosfera consta intr-o antena lata de 2,5 metri, pe langa oglinzi, obiectivi si detectoare concepute pentru a capta lumina IR.

CITESTE SI:  O femeie i-a trimis unui barbat 65.000 de mesaje dupa prima intalnire

Pentru ca telescoapele cu IR indepartat trebuie mentinute reci, acesta va purta un racitor care mentine detectoarele la o temperatura de circa -268,5 grade Celsius.

Telescopul din stratosfera legat de balon va observa patru tinte, inclusiv steaua Carina Nebula din Calea Lactee. Acesta va masura miscarea, viteza si densitatea gazelor care inconjoara stelele noi si va verifica prezenta anumitor tipuri de ioni de azot.

CITESTE SI:  Un robot inspirat de caracatite vrea sa-ti faca urmatoarea operatie

“Acesti ioni de azot pot dezvalui locuri in care vanturile de la stelele enorme si exploziile de supernove au remodelat norii de gaz din aceste regiuni formatoare de stele”, conform agentiei spatiale NASA.

Aceste izbucniri creeaza ceva numit “feedback stelar” care poate preveni sau accelera formarea stelelor. Ce parere ai despre aceasta initiativa cu balonul de dimensiunea unui stadion?