fbpx

De ce s-a decis ca Wikipedia sa poata fi accesata din nou in Turcia

De ce s-a decis ca Wikipedia sa poata fi accesata din nou in Turcia

In aprilie 2017, Turcia a blocat accesul turcilor la enciclopedia online Wikipedia. Motivul e faptul ca guvernul era deranjat de anumite informatii prezente pe Wikipedia. Acum, insa, s-a decis sa se restabileasca accesul turcilor la acea enciclopedie online.

Accesul la enciclopedia online in Turcia a fost restabilit dupa o interdictie de aproape trei ani. Site-ul a fost anterior blocat deoarece a refuzat sa inlature continutul care leaga Turcia de gruparile teroriste.

CITESTE SI:  VIDEO: Asa va rezolva compania The Boring Company a lui Elon Musk problema ambuteiajelor

Interdictia, impusa de guvernul tarii in aprilie 2017, a venit dupa ce s-a constatat ca Wikipedia derula o campanie impotriva guvernului. Ulterior, tara a adoptat o lege care permite blocarea oricarui site web considerat o amenintare la adresa securitatii nationale.

Cu toate acestea, decizia a fost anulata in luna decembrie a anului trecut de Curtea Constitutionala din Turcia – cea mai inalta instanta din tara.

Instanta a considerat ca blocarea Wikipedia este una neconstitutionala si a decis ca interdictia incalca dreptul de libera exprimare. Stirile locale spun ca accesul la enciclopedia online este in prezent restaurat in toata tara.

CITESTE SI:  VIDEO: Creatorilor YouTube non-americani li se vor deduce aceste taxe

Intr-o postare a Fundatiei Wikimedia – care a sarbatorit in aceasta luna 19 ani de Wikipedia – se spune: “Suntem incantati ca oamenii din Turcia vor putea din nou sa participe la cea mai vasta conversatie globala despre cultura si istoria acestei tari online si ca vor putea sa transforme Wikipedia intr-o sursa vibranta de informatii despre aceasta tara si despre lume”.

CITESTE SI:  Cum le e compania Google utila refugiatilor

Nu este prima data cand Turcia a apelat la blocarea site-urilor si platformelor sub pretextul ca acestea promoveaza propaganda anti-guvernamentala. Anterior, tara a blocat Twitter si YouTube si a amenintat ca va bloca si Facebook.