fbpx

De ce Rusia interzice vanzarea de dispozitive fara aplicatii rusesti

De ce Rusia interzice vanzarea de dispozitive fara aplicatii rusesti

Mai devreme in aceasta luna, in Rusia s-a semnat o lege care ii ofera tarii puterea de a cenzura internetul. Ei bine, a fost adoptata o alta lege care interzice vanzarea de smartphone-uri, computere, smart TV-uri si alte dispozitive care nu au aplicatii din Rusia preinstalate, informeaza BBC.

Acele dispozitive pot fi inca vandute cu softul lor normal, dar alternative rusesti de aplicatii trebuie sa fie instalate de asemenea. Cu toate acestea, criticii au spus ca acest lucru nu e posibil pe anumite dispozitive si ca aceasta lege ar putea obliga anumite companii internationale sa paraseasca piata.

CITESTE SI:  Smartphone-ul Sony Xperia XZ3 e oficial - specificatii

Proiectul de lege din Rusia a fost creat de un grup de partizani, spun unii. Scopul este de a oferi consumatorilor mai multe optiuni, potrivit coautorului Oleg Nicolayev.

“Cand cumparam dispozitive electronice complexe, acestea au deja aplicatii individuale, in mare parte cele occidentale, preinstalate pe ele”, a spus acesta.

CITESTE SI:  De ce-i unic smartphone-ul Vivo Nex lansat cu display fara margini

“Desigur, unii ar putea crede ca nu exista alternative locale disponibile. Si daca, pe langa aplicatiile preinstalate, le vom oferi utilizatorilor din Rusia si aplicatii rusesti pe dispozitivele vandute, acestia vor avea dreptul de a alege”.

E important de mentionat ca incercarea de a adauga aplicatii terte rusesti in ecosistemul companiei Apple e echivalenta cu procedura denumita jailbreaking.

Acest lucru poate reprezenta un risc de securitate, iar Apple nu poate tolera acest tip de risc. Sustinatorii proiectului din Rusia au spus ca aceasta lege va transforma dispozitivele vandute in unele mai prietenoase pentru utilizatorii in varsta.

CITESTE SI:  Acesta e incarcatorul wireless MagSafe pentru smartphone-urile iPhone 12 ale Apple

“Desigur, multi oameni pot instala orice aplicatie doresc pe smartphone-urile si computerele lor, insa utilizatorii in varsta din Rusia se pot confrunta cu dificultati cu astfel de dispozitive vandute”, a declarat reprezentantul partidului comunist, Alexandru Iusenko, din Rusia.