fbpx

De ce radiotelescopul Arecibo defect nu poate fi recuperat

De ce radiotelescopul Arecibo defect nu poate fi recuperat

Inginerii si echipele de depanare au depus eforturi, dar din pacate rezultatul e ca radiotelescopul Arecibo defect al Statelor Unite din Puerto Rico nu mai poate fi recuperat.

Venerabilul radiotelescop Arecibo operat de Statele Unite e defect si nu mai functioneaza din luna august a acestui an, cand un cablu de deasupra Turnului 4, care sustine platforma, a fost sectionat si a eviscerat o sectiune de circa 30 de metri din parabolica reflectorizanta a telescopului Arecibo.

CITESTE SI:  Cum se doreste sa se detecteze coronavirusul Wuhan la jucatorii de baschet ai NBA

La acea vreme, Universitatea din Florida, care conduce unitatea in numele Fundatiei Nationale de Stiinta din SUA, a desfasurat trei echipe diferite de ingineri pentru a investiga.

Numai acea paguba a fost suficienta pentru scoate din uz observatorul Arecibo timp de cateva luni, insa un al doilea cablu al aceluiasi turn a fost sectionat ulterior in noiembrie, deteriorand matricea si creand pericolul de prabusire necontrolata.

Fundatia Nationala pentru Stiinte din SUA nu crede ca radiotelescopul defect poate fi renovat fara a pune vieti in pericol in timpul procesului de renovare.

CITESTE SI:  Se pare ca Apple detine 92% din profiturile industriei de smartphone-uri

“Radiotelescopul Arecibo se poate prabusi in orice moment”, declarat Fundatia Nationala pentru Stiinte in noiembrie. “Orice incercare de renovare ar pune vietile oamenilor in pericol”.

Drept urmare, fundatia a anuntat joi ca va demonta matricea inainte de a se prabusi de la sine. “Pana la aparitia acestor evaluari, nu ne intrebam daca radiotelescopul Arecibo poate fi renovat, ci cum”, a declarat joi Ralph Gaume, directorul diviziei de astronomie a Fundatiei Nationale pentru Stiinte, pentru New York Times.

CITESTE SI:  Ce functii noi are Android 11, disponibil acum pentru descarcare de la Google

“Dar, in cele din urma, o preponderenta a datelor a dus la concluzia ca renovarea nu poate avea loc in conditii de siguranta”. Acel radiotelescop exista de zeci de ani.

In 1959, Universitatea Cornell a contractat ARPA pentru a administra un nou radiotelescop care urma a fi construit chiar in afara Arecibo, Puerto Rico.