fbpx

De ce Qualcomm ar putea oferi 680 de milioane de dolari utilizatorilor Apple si Samsung

De ce Qualcomm ar putea oferi 680 de milioane de dolari utilizatorilor Apple si Samsung

Dupa ce i s-au acordat amenzi antitrust pentru abuz, producatorul de cipuri Qualcomm se confrunta acum si cu un proces din partea utilizatorilor, in urma caruia aceasta companie ar putea fi obligata sa ofere compensatii utilizatorilor de telefoane Apple si Samsung din Marea Britanie.

Principala asociatie pentru consumatori din Marea Britanie – Which? – da in judecata producatorul de cipuri Snapdragon pentru 482,5 milioane de lire sterline (aproximativ 683 de milioane de dolari) pentru incalcarea legii concurentei.

CITESTE SI:  Ce indicii sugereaza ca vor aparea primele iPhone-uri dual-SIM in curand

Which? sustine ca Qualcomm si-a folosit pozitia dominanta pe pietele de licentiere a brevetelor si a cipurilor, percepand taxe pentru Apple si Samsung pentru licentele sale, taxe care au fost apoi transmise utilizatorilor sub forma unor preturi mai mari pentru smartphone-uri.

Se estimeaza ca utilizatorii britanici care au cumparat telefoane Apple sau Samsung incepand cu 2015 ar putea avea dreptul la intre 17 si 30 de lire sterline (24 – 42 de dolari) in functie de numarul si tipul de smartphone-uri pe care le-au cumparat.

CITESTE SI:  Samsung dezvaluie noi module de 8GB de RAM pentru smartphone-uri

Qualcomm, producatorul de cipuri, sustine: “Pretinderile reclamantilor au fost efectiv suspendate vara trecuta de un complet unanim de judecatori de la Curtea de Apel al celui de-al noualea circuit din Statele Unite”, a declarat un purtator de cuvant al companiei pentru BBC News, referindus-se la procesul FTC pentru practici neloiale din 2017.

Cel mai recent proces se alatura proceselor anterioare in care Qualcomm, producatorul de cipuri, a fost implicat in ultimii de ani. Desi 683 de milioane de dolari reprezinta sub 2,8% din veniturile Qualcomm pentru 2020, compania a incercat sa se debaraseze de publicitatea negativa a amenzilor si proceselor.

CITESTE SI:  Ce crede Disney Plus despre impartirea conturilor intre mai multi oameni

Doar in Asia, producatorul de cipuri Qualcomm a fost sanctionat financiar in China, Coreea de Sud si Taiwan cu sume care se ridica la peste 2,6 miliarde de dolari.