fbpx

De ce nu se doreste ca planurile pentru arme imprimate 3D sa fie postate online in SUA

De ce nu se doreste ca planurile pentru arme imprimate 3D sa fie postate online in SUA

Lupta pentru postarea online a planurilor pentru arme imprimate 3D se tine de ani buni. O parte castiga, iar cealalta depune contestatie si asa se lungeste totul. 21 de procurori generali din SUA se reunesc pentru a reinnoi lupta si a trimite in judecata administratia Trump.

Procesul lor, prezentat joi, contesta noile reglementari federale care ar putea, din nou, sa permita ca planurile pentru producerea de arme imprimate 3D sa fie postate online.

Armele imprimate 3D nu contin numere de inregistrare care ar putea fi folosite pentru urmarirea lor. Adversarii sunt ingrijorati ca, daca planurile apar in online, infractorii care nu au voie legal sa cumpere arme de foc s-ar putea sa-si procure sau chiar sa-si produca propriile arme imprimate 3D.

CITESTE SI:  Cat costa abonamentele Facebook si ce procent va merge la companie

Batalia aceasta a inceput in 2013 cand compania Defense Distributed din Texas a postat in online planuri pentru un pistol imprimat 3D. Peste 100.000 de copii au fost descarcate inainte ca Departamentul de Stat al SUA sa intervina si sa declare ca acea companie incalca regulamentul international privind traficul de arme.

CITESTE SI:  De ce nu trebuie sa ne ingrijoram ca robotii ne vor prelua joburile

Compania din Texas a raspuns ca avea dreptul la Primul Amendament si ca astfel avea voie sa posteze planurile online. Timp de cativa ani, cazul a fost pasat intre o instanta de district din Texas si Curtea de Apel a SUA (ambele au respins cererea companiei) si Curtea Suprema (care a refuzat sa audieze cazul).

CITESTE SI:  BlackBerry provoaca Apple la securitatea mobila

Acesta putea fi sfarsitul pentru armele imprimate 3D in SUA, dar, in 2018, Departamentul de Stat al SUA si compania din Texas au ajuns la o solutionare, ceea ce a permis companiei din Texas sa posteze planurile in online.

Insa lupta pentru postarea acelor planuri online e departe de a se termina. Statele din SUA s-au unit pentru a trimite in judecata administratia Trump, argumentand ca solutionarea incalca legea privind procedura administrativa si cel de-al zecelea amendament.