fbpx

De ce nu ar trebui sa folosim AI pentru a repera extraterestri din spatiul cosmic

De ce nu ar trebui sa folosim AI pentru a repera extraterestri din spatiul cosmic

De zeci de ani, cercetatorii se intreaba daca oamenii chiar sunt singura civilizatie inteligenta din spatiul cosmic. Pana acum s-au depus eforturi uriase si s-au investit sume imense pentru a cauta extraterestri in spatiul cosmic, dar fara rezultate concrete. Oricum, un nou studiu constata de ce nu ar trebui sa folosim AI pentru a cauta alte civilizatii, ci sa folosim doar inteligenta umana pentru asta.

In mod normal, cercetatorii cauta semne biologice pentru a repera extraterestri, sau cel putin viata nepamanteana la nivel microbian. De asemenea, pentru a usura procesul, unii cercetatori se concentreaza pe tehnosemnaturi.

CITESTE SI:  Ce robot purtabil si costum al LG iti va spori forta

Unii chiar considera ca extraterestrii pot fi reperati cautand tehnosemnaturi in spatiul cosmic. Nu am fi prea siguri cu privire la modul in care functioneaza asta, dar se pare ca utilizarea AI (inteligentei artificiale) pentru a cauta extraterestri in Univers nu este o idee buna.

O noua lucrare de cercetare indica faptul ca AI ne-ar putea juca o festa pentru a crede ca extraterestrii exista, in procesul de a cauta tehnosemnaturi.

CITESTE SI:  Cercetatorii au creat o camera flexibila

Pentru a va forma o idee, tehnosemnaturile pot fi aproape orice in spatiul cosmic (semnale radio, particule neidentificate si asa mai departe). Practic, lucrarea de cercetare incearca sa spuna ca AI ne-ar putea face sa credem ca exista o astfel civilizatie in Univers care in realitate nu exista.

Cu alte cuvinte, este posibil ca AI si viziunea computerizata s-ar putea sa nu fie suficient de perfecte pentru a stabili exact existenta extraterestrilor in spatiul cosmic.

CITESTE SI:  Accidentele Pokemon GO in timpul sofatului costa miliarde de dolari in Statele Unite

De asemenea, studiul mentioneaza ca perceptia umana si luarea deciziilor de catre oameni este inca ultima parte a lantului in orice analiza de date sau interpretare a rezultatelor oferite de AI.

Asadar, chiar daca AI usureaza procesul (sau automatizeaza intr-un fel lucrurile), aceasta tehnologie este inca departe de a fi perfecta pentru a ajuta la explorarea spatiului cosmic pentru a cauta civilizatii de extraterestri.