fbpx
De ce China isi lanseaza propria retea GPS

De ce China isi lanseaza propria retea GPS

Vineri, China a anuntat ca va lansa propria sa alternativa la GPS, mai precis in prima jumatate a anului viitor. Reteaua de sateliti a Chinei alternativa la GPS are deja o uriasa baza de utilizatori.

Peste 70% dintre smartphone-urile chinezesti folosesc serviciile de pozitionare ale Chinei, conform informatiilor celor de la Nikkei Asian Review.

Din cauza tensiunilor actuale dintre diferite tari, am vazut cum unele guverne au incercat sa se distanteze intre ele. De exemplu, s-a dezvaluit recent ca Rusia si-a testat cu succes propriul internet pentru a filtra continutul de pe site-urile din afara tarii.

CITESTE SI:  Viitoarele iPhone-uri nu vor include aceasta specificatie, conform unei surse

De asemenea, s-a vazut cum Rusia a incercat sa reduca influenta din Occident prin cenzurarea continutului si blocarea functionarii anumitor aplicatii.

Acum se pare ca China ar putea duce lucrurile cu un pas mai departe, lansand propria sa retea GPS care ar putea sosi in 2020. Intr-o stire de Nikkei Asian Review, aflam ca reteaua de sateliti Beidou din China s-ar putea lansa in 2020.

CITESTE SI:  Foxconn incearca sa achizitioneze compania Belkin la un pret de 866 de milioane de dolari

Astfel, dispozitivele echipate cu GPS din China se vor putea decupla de la reteaua americana. In caz ca nu va era clar, reteaua GPS e operata de SUA, ceea ce inseamna ca, in teorie, guvernul din SUA are capacitatea de a opri reteaua GPS pentru entitati straine in numele intereselor politice si militare.

S-a observat ca lucruri de genul asta s-au intamplat deja, SUA punand compania chineza Huawei pe lista neagra si impiedicand compania chineza sa foloseasca produse si tehnologii din Statele Unite, acest lucru afectand dispozitive precum smartphone-urile si PC-urile.

CITESTE SI:  Qualcomm a impiedicat, se pare, Samsung sa-si vanda cipurile Exynos altor producatori de smartphone-uri

Odata cu lansarea propriei retele alternative la GPS, guvernul din China merge cu un pas mai departe pentru a-si reduce dependenta fata de tehnologiile straine. Si se pare ca ii reuseste sa se distanteze.