fbpx
De ce cativa fosti angajati Huawei au fost arestati in China

De ce cativa fosti angajati Huawei au fost arestati in China

Publicatia New York Times din Statele Unite informeaza ca, in decembrie 2018, autoritatile din China au arestat cinci fosti angajati ai Huawei. Motivul vehiculat pentru arestarea angajatilor este unul care a starnit indignarea unor cetateni chinezi.

Gigantul chinez Huawei neaga cu vehementa ca se afla sub controlul guvernului din China, dar nu exista nicio indoiala ca China este dornica sa-si tina aproape gigantul tehnologic.

New York Times informeaza ca autoritatile chineze au arestat cinci fosti angajati Huawei in decembrie 2018 din cauza unor discutii prin WeChat despre cum compania la care acestia lucreaza a incalcat sanctiunile impotriva Iranului.

CITESTE SI:  Google plateste 3,8 milioane de dolari in acest scop

Acestia nu au oferit dovezi tangibile ale incalcarii sanctiunilor de catre Huawei, dar discutiile cu jurnalisti straini au fost suficiente pentru a duce la arestarea acelor angajati.

Arestarea unui fost angajat, Li Hongyuan, a starnit initial revolta in randul cetatenilor chinezi ingrijorati ca a fost concediat pentru si-a solicitat salariul.

CITESTE SI:  Ce dispozitive noi urmeaza compania Apple sa lanseze

Cu toate acestea, Huawei a declarat mai tarziu ca arestarea nu se datoreaza unui dezacord de munca, ci unei activitati ilegale. Noile informatii indica faptul ca Huawei nu numai ca monitoriza chatul fostilor angajati (se presupune ca este o practica comuna), dar si ca compania era dispusa sa profite de autoritatile din China pentru a-si asupri criticii.

Compania din China a refuzat sa ofere un comentariu, reiterand declaratia sa anterioara despre angajatul Li care a fost arestat. De asemenea, autoritatile din Shenzhen nu au oferit un punct de vedere cu privire la arestari.

CITESTE SI:  Ce caracteristici noi va primi boxa inteligenta HomePod a Apple

Nu este complet neasteptat faptul ca compania chineza este sprijinita de autoritatile din China. A existat o disputa comerciala China-SUA care a dus in final la acuzatia ca compania chineza a incalcat sanctiunile impotriva Iranului. Acest lucru arata si cat de dispuse sunt autoritatile chineze sa mentina Huawei in siguranta.