fbpx

De ce aceasta fotografie alb-negru pare una color

De ce aceasta fotografie alb-negru pare una color

Priveste aceasta fotografie! Desi poate parea ca fiind una color la prima vedere, aceasta e de fapt una alb-negru. Este o iluzie optica destul de interesanta. Imaginea virala a fost creata de artistul si dezvoltatorul Øyvind Kolås care e implicat in proiectul GIMP.

Creierele noastre sunt lucruri fascinante si e foarte posibil ca au multe secrete care inca nu au fost deslusite. Acesta e motivul pentru care iluziile optice sunt atat de distractive.

CITESTE SI:  VIDEO: Acest smartphone are o camera invizibila

Asta pentru ca inseala creierul sa vada lucruri care nu ar trebui sa fie acolo. Luati ca exemplu aceasta fotografie alb-negru care, atunci cand are suprapuse niste grile cu culori, inseala creierul si ochii pentru a crede ca fotografia e color.

Aceasta fotografie virala a fost creata de artistul si dezvoltatorul Øyvind Kolås. Acesta a luat o fotografie alb-negru de la altcineva si a modificat-o pentru a oferi iluzia ca e color, dupa cum poti vedea mai sus.

CITESTE SI:  Cum vrea Apple sa protejeze ochii utilizatorilor de displayurile luminoase in camerele intunecate

Potrivit lui Øyvind Kolås, “Fotografia este un experiment vizual/artistic care foloseste contraste simultane din alte experimente din ziua de azi. O grila suprasaturata suprapusa peste o imagine alb-negru determina ca fotografia sa fie perceputa ca fiind color”.

Vorbind pentru ScienceAlert, cercetatorul Bart Anderson, de la Universitatea din Sydney, explica de ce creierul nostru percepe imaginea alb-negru ca fiind una color.

“Sistemul de culori este numit de cercetatori ca fiind ‘trecere redusa’. De exemplu, multe dintre campurile receptive care codeaza culoarea sunt destul de inalte (trecere inalta). Asadar, retelele sunt ‘mediate’ cu fundal acromatic care este apoi atribuit acelei parti a imaginii”.

CITESTE SI:  Nici nu-ti poti imagina ce bine arata aceasta ferma de energie solara

Pentru cei interesati sa se joace cu aceasta iluzie a imaginii alb-negru care pare color, Øyvind Kolås spune ca exista planuri de a o adauga la GIMP in urmatorul update GIMP, asa ca fiti pe faza.