fbpx

Cum se poate micsora dimensiunea unei carti Braille pentru cei cu deficiente de vedere

Cum se poate micsora dimensiunea unei carti Braille pentru cei cu deficiente de vedere

Ecranele Braille au determinat ca lumea digitala sa fie mai accesibila pentru cei care au probleme grave de vedere, dar cititorii care prefera portabilitatea unei carti nu au putut beneficia de pe urma acestui lucru. Chiar si un manual obisnuit ar putea necesita foarte multa hartie Braille.

Cartile electronice au un avantaj fata de cele fizice, in sensul ca, cu un singur dispozitiv precum Kindle, puteti stoca sute, daca nu chiar mii de carti, ceea ce inseamna ca este mai usor sa-ti transporti intreaga biblioteca cu tine oriunde mergi.

CITESTE SI:  Cat de uimitor e Huawei Mate X - smartphone-ul pliabil al companiei chineze

Cu toate acestea, exista unii care le prefera mai mult cele fizice, asa cum cei care au deficiente de vedere prefera sa “citeasca” dintr-o carte Braille.

Din pacate, cartilor Braille le lipseste portabilitatea, dar vestea buna este ca cercetatorii de la Harvard au creat ceea ce acestia numesc Braille reprogramabil si care ar putea ajuta la micsorarea dimensiunilor.

CITESTE SI:  De ce iPhone Xs Max este smartphone-ul cu cel mai bun display

Potrivit cercetatorilor, “In primul rand, carcasa subtire – si usor curbata – este comprimata de o forta la fiecare capat”. “Apoi, gropitele sunt efectuate folosind un simplu stylus, in acelasi fel in care paginile unei carti Braille conventionale sunt imprimate. Carcasa va tine minte gropitele cand forta nu mai este aplicata, iar gropitele pot fi sterse prin intinderea carcasei”.

Potrivit lui L. Mahadevan, autor al studiului, “Simple experimente cu carcase cilindrice si sferice arata ca putem controla numarul, pozitionarea si ordinea acestor gropite care pot fi scrise si sterse la alegere”.

CITESTE SI:  De ce laptopul MacBook Pro de 16 inci ar putea avea un pret de pornire urias

Cu toate acestea, ar trebui mentionat faptul ca acest lucru se afla inca in etapele incipiente ale dezvoltarii, dar in viitor, cu aceasta descoperire, este posibil ca acele carti – care folosesc alfabetul Braille pentru cei cu deficiente de vedere – ar putea fi considerabil mai subtiri.