fbpx

Cum se doreste crearea unui rover pentru Venus

Cum se doreste crearea unui rover pentru Venus

Agentia spatiala americana doreste sa trimita un rover pe planeta Venus. Planeta Venus, desi e mai apropiata decat Marte, ramane inca un mister din cauza conditiilor extreme care nu prea pot fi suportate de rovere.

Planeta Venus e mai aproape de Pamant decat Marte, dar, pentru ca conditiile sale sunt groaznice pentru rovere, nu prea exista informatii despre suprafata sa.

Agentia spatiala americana si JPL au lansat recent un concurs de proiectare pentru senzori mecanici care ar permite roverului AREE sa detecteze si sa evite terenurile accidentate de pe planeta Venus.

CITESTE SI:  Cum a scapat cu viata un individ datorita iPhone-ului

Castigatorul proiectului pentru roverul pentru planeta Venus a fost ales recent, iar agentia a declarat ca a avut parte de un raspuns atat de incredibil din partea comunitatii incat a adaugat doi finalisti si 10 mentiuni de onoare.

Castigatorul premiului de 15.000 de dolari, “Venus Feelers”, foloseste “senzori” in partea din fata cu roti triple pentru a permite roverului sa evite rocile, pantele abrupte si gaurile de pe acea planeta.

CITESTE SI:  De ce NASA intampina dificultati cu sonda sa de pe Marte

Pentru asta se folosesc pendule, parghii, arcuri si arbori flexibili, fara hidraulica fragila sau senzori electronici la vedere. Acest sistem a fost proiectat de arhitectul egiptean Youseef Ghali.

Premiul de 10.000 de dolari a fost acordat catre “Skid n’ Bump” de la Team Rovetronics din California. Acesta este un sistem in intregime mecanic si in general pasiv de came, arcuri, angrenaje si osii care permit unei sonde metalice sa detecteze obstacole si sa transmita informatiile inapoi la sonda, potrivit echipei.

CITESTE SI:  Pentru ce problema au iesit doi astronauti din SSI in spatiu

Intre timp, locul 3 si premiul de 5000 de dolari s-au indreptat catre Callum Heron pentru senzorul de obstacole directionat. Iar premiul de 2000 de dolari pentru cel mai bun prototip a mers catre Kob Art din Letonia. Ce parere ai despre asta? Pe baza acestor proiecte se va reusi crearea unui rover potrivit pentru planeta Venus?