fbpx

Cum s-a razbunat cineva pe atacatorii cibernetici care i-au criptat PC-ul prin ransomware

Cum s-a razbunat cineva pe atacatorii cibernetici care i-au criptat PC-ul prin ransomware

Ransomware-ul, pentru cei care nu stiu, ii permite unui atacator cibernetic sa-ti cripteze toate fisierele PC-ului. Pentru a le decripta, va trebui sa platesti acelui atacator cibernetic o rascumparare pentru a-ti oferi cheia de decriptare.

Un ransomware care pare sa creeze victime in prezent este Muhstik Ransomware. Prin acesta, atacatorii cer o rascumparare in Bitcoin, in valoare de aproximativ 700 de dolari, pentru ca victima sa-si primeasca fisierele criptate de pe PC inapoi.

Cu toate acestea, se pare ca acesti oameni cu intentii rele au vizat cu ransomware destul de recent persoana care nu trebuia. Acei atacatori cibernetici au reusit sa cripteze fisierele din PC care ii apartin unui programator pe nume Tobias Fromel.

CITESTE SI:  De ce Mario Kart continua sa opereze in Japonia, dupa victoria in instanta a Nintendo

Desi acel programator a trebuit sa plateasca rascumpararea pentru a-si recupera fisierele criptate de pe PC, acei oameni nu stiau ca Fromel avea ceva experienta in acest domeniu.

Acesta a decis sa le-o plateasca prin atacarea serverului de comanda si control care le apartine atacatorilor cibernetici. Desi programatorul nu a reusit sa strice serverul, acesta a reusit sa obtina circa 3000 de chei de decriptare, iar programatorul le-a lansat gratuit pe Pastebin.

CITESTE SI:  VIDEO: Lighthouse este o camera de securitate cu inteligenta artificiala pentru locuinte

Asta inseamna ca, daca esti una dintre victimele atacului ransomware Muhstik si nu vrei sa platesti atacatorilor cibernetici rascumpararea pentru a-ti recupera fisierele criptate de pe PC, exista o sansa ca cheia ta de decriptare este inclusa in cele 3000 dezvaluite de acel programator.

CITESTE SI:  Cum a fost spart contul de Twitter al CEO-ului Jack Dorsey

Intre timp, o companie pe nume Emsisoft a lansat un decriptor care le permite victimelor sa-si decripteze PC-urile criptate de ransomware. Programatorul recunoaste ca, desi si-a luat revansa fata de atacatorii cibernetici atacandu-i, modul in care a procedat nu a fost chiar legal. Este ceva ce ar trebui sa iei in considerare daca intentionezi sa procedezi la fel ca acel programator impotriva acestui gen de oameni rau intentionati care cripteaza PC-uri prin ransomware.

2 Responses to Cum s-a razbunat cineva pe atacatorii cibernetici care i-au criptat PC-ul prin ransomware

  1. Groza Marcel spune:

    Buna. Cum pot afla acele chei deoarece am probleme cu un atac de acest fel ? Multumesc mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *