fbpx

Cum a avut loc aselenizarea pe Luna a Indiei cu o sonda

Cum a avut loc aselenizarea pe Luna a Indiei cu o sonda

India a lansat acum ceva vreme sonda Chandrayaan-2 Vikram menita sa aselenizeze pe Luna intr-un loc prestabilit de pe satelitul nostru natural.

Conform unor stiri, Departamentul Spatiu al guvernului din India a spus ca sonda s-a separat pe 2 septembrie asa cum era de asteptat. Dar problema e ca franele nu au functionat cum trebuie si ca din acest motiv sonda s-a prabusit pe Luna la o distanta 500 de metri de tinta.

CITESTE SI:  Cum va incerca agentia spatiala americana sa lumineze Luna in intuneric

“Dupa doua miscari orbitale reusite, coborarea sondei cu motoarele pornite a fost initiata pe 7 noiembrie 2019 pentru a obtine o aselenizare lina pe Luna”, conform unei stiri. Sonda din India a coborat cu zeci de metri pe secunda, ceea ce e prea mult. Vikram s-a prabusit pe suprafata lunara.

In septembrie, Organizatia Indiana de Cercetare Spatiala (ISRO) a pierdut contactul cu sonda Vikram, in timp ce cobora pe Luna. Daca esti unul dintre oamenii care cred ca Vikram s-a prabusit, ai dreptate.

CITESTE SI:  Sony planuieste sa deschida o fabrica in India

Conform unor informatii, ISRO a confirmat ca Vikram s-a prabusit pe Luna. Se spune ca elementele de franare ale Vikram au functionat defectuos – desi nu se stie de ce – iar sonda din India s-a prabusit la o distanta de 500 de metri de locul de aselenizare stabilit.

Cu toate acestea, nu totul este pierdut. Toate cele 8 instrumente stiintifice functioneaza in continuare si furnizeaza date stiintifice valoroase, a declarat Jitendra Singh, ministrul de stat pentru Departamentul Spatiu al Indiei.

CITESTE SI:  Cum poti urmari misiunea Apollo 13, dupa jumatate de secol

Daca ISRO ar fi aselenizat cu succes pe Luna cu Vikram, India ar fi devenit a patra tara din istorie care a ajuns pe Luna fara nicio problema tehnica. ISRO din India ar putea recupera misiunea de aselenizare, dar greseala este descurajanta si o reamintire ca aselenizarea pe suprafata lunara e inca dificila.