fbpx

Cercetatorii vor sa foloseasca sateliti pentru a prezice alunecarile de teren

Cercetatorii vor sa foloseasca sateliti pentru a prezice alunecarile de teren

Alunecarile de teren pot fi foarte devastatoare, iar trecut am auzit multe povesti despre cum locuinte si vieti au fost pierdute din cauza alunecarilor de teren. In cea mai mare parte a timpului este greu de spus cand acestea vor avea loc, dar asta este ceea ce cercetatorii de la o gramada de universitati spera sa rezolve.

Echipa consta in cercetatori de la Newcastle University, Chengdu University of Technology, Tongji University, Academia de Tehnologie a Spatiului din China si Wuhan University si se pare ca acestia iau in considerare ideea folosirii satelitilor pentru a prezice cand vor avea loc alunecarile de teren.

CITESTE SI:  De ce Carl Pei ar fi demisionat de la OnePlus

Asta se datoreaza recentelor alunecari de teren urmarite de echipa care au avut loc in satul Xinmo din comitatul Maoxian din regiunea Sichuan din China. Folosind imaginile care au fost capturate de satelitul Sentinel-1 al Agentiei Spatiale Europene, echipa de cercetatori a fost capabila sa urmeasca imaginile de dinainte si de dupa ale regiunii si sa cartografieze alunecarea de teren, sa-i identifice sursa si sa evalueze stricaciunile.

CITESTE SI:  Cum e noul smart TV Redmi TV al Xiaomi si ce pret are

Potrivit profesorului Zehnghong Li de la Newcastle University, “De fapt, in timp ce noi monitorizam alunecarile de teren din Maoxian, am reusit sa identificam peste 10 alte alunecari de teren in aceeasi regiune si am oferit aceasta informatie agentiilor corespunzatoare”.

Metoda cu sateliti pare sa fie una deosebit de eficienta, avand in vedere ca echipa de cercetatori a reusit sa identifice pamant care s-a surpat cu aproape sase luni inainte de evenimentele care au avut loc saptamana trecuta, ceea ce inseamna ca aceasta metoda ar putea fi folosita ca si un sistem de avertizare timpurie care ar putea duce la preventie si, de asemenea, ar putea duce la salvarea de vieti. Asadar, cercetatorii au gasit noi intrebuintari ale satelitilor.