fbpx
Cercetatorii care au construit cel mai precis ceas atomic din istorie

Cercetatorii care au construit cel mai precis ceas atomic din istorie

O echipa de cercetatori sustine ca au construit cel mai precis ceas atomic care a fost construit vreodata. Ei sustin ca au folosit o abordare diferita care le-a permis sa creeze ceva mai precis decat sunt alte ceasuri de acest tip. De asemenea, cercetatorii au dezvaluit la ce ar putea fi utila creatia lor.

Cercetatorii de la MIT au construit ceea ce pretind ca este cel mai precis ceas atomic de pana in prezent. Abordarea lor le-ar putea permite oamenilor de stiinta sa exploreze lucruri precum efectul gravitatiei asupra derularii timpului si daca timpul se schimba pe masura ce universul imbatraneste.

CITESTE SI:  VIDEO: Cercetatorii MIT vor ca realitatea augmentata sa fie mai interactiva

Ceasurile atomice mai precise ar fi chiar suficient de senzitive pentru a detecta materia intunecata si undele gravitationale. Cercetatorii – care si-au publicat descoperirile intr-o lucrare in Nature – au folosit o modalitate diferita de cea a ceasurilor atomice existente, pentru o precizie sporita.

In loc sa masoare atomii oscilanti aleatoriu, proiectarea lor se concentreaza pe atomii amestecati cuantic. Atomii sunt corelati intr-un mod care este “imposibil conform legilor fizicii clasice”.

CITESTE SI:  Ce-au descoperit cercetatorii care incearca sa afle originea vietii

Echipa de cercetatori de la MIT a folosit in jur de 350 de atomi de iterbiu. Atomii elementului de pamant rar oscileaza la aceeasi frecventa ca lumina vizibila, sau de 100.000 de ori mai des pe secunda decat cesiul, elementul utilizat de alte astfel de dispozitive.

Daca cercetatorii pot detecta cu exactitate aceste oscilatii, ei “pot folosi atomii pentru a distinge intervale de timp tot mai mici”, subliniaza MIT.

CITESTE SI:  Un spital din Franta foloseste VR pentru a reduce durerea

Daca cele mai avansate ceasuri atomice ar fi adaptate pentru a utiliza aceasta metoda si ar fi existat de la inceputul universului (acum aproximativ 14 miliarde de ani), cercetatorii cred ca ar avea o precizie de mai putin de o zecime de secunda. Ce parere ai despre creatia celor de la MIT, cel mai precis ceas atomic?