fbpx

Cercetatorii au descoperit cea mai buna modalitate de a apasa un buton

Cercetatorii au descoperit cea mai buna modalitate de a apasa un buton

In ziua de azi, totul incearca sa fie cat mai elegant, iar din punct de vedere estetic, acele lucruri arata destul de bine. Cu toate acestea, cum sta treaba din punctul de vedere al ergonomiei?

De fapt, cercetatorii de la Universitatea Aalto (Finlanda) si KAIST (Coreea de Sud) au incercat sa efectueze un studiu pentru a gasi cel mai bun mod de a apasa un buton.

Potrivit cercetatorului Antti Oulasvirta de la Universitatea Aalto, “Aceasta cercetare a fost declansata de admirarea capacitatii noastre remarcabile de a adapta apasarea butonului. Apasam unul de pe telecomanda in mod diferit fata de o clapa de pian. Apasarea unui utilizator experimentat este surprinzator de eleganta cand vine vorba despre timp, fiabilitate si consumul de energie”.

CITESTE SI:  De ce iPad-urile sunt daunatoare pentru gat

“Apasam cu succes butoanele fara a cunoaste functionarea interioara a unui buton. Este in esenta o cutie neagra pentru sistemul nostru motor. Pe de alta parte, nu reusim sa actionam butoanele, pentru ca unele butoane sunt cunoscute ca fiind mai putin bune decat altele”.

CITESTE SI:  Ce GPU ar putea avea smartphone-ul Samsung Galaxy S10

Deci, la ce concluzie au ajuns cercetatorii cu cercetarea lor? In mod nesurprinzator, au descoperit ca cele mai bune de apasat sunt cele care au parcurs mare (au deplasare).

Un bun exemplu ar fi tastaturile mecanice care, desi nu sunt cele mai subtiri sau elegante, au primit in mod obisnuit un feedback favorabil in ceea ce priveste “satisfactia” utilizarii.

CITESTE SI:  Jocurile de Iarna de la Pyeongchang au fost vizate de malware-ul "Olympic Destroyer"

Cat despre care este rostul cercetarii si la ce pot fi folosite datele rezultate ale cercetatorilor, poate ca acestea pot fi utilizate pentru a ajuta la proiectarea mai buna a sistemelor si interfetelor pentru utilizatori in viitor, in care poate ca ar trebui sa fie acordata mai multa atentie butoanelor cu deplasare la apasare, chiar daca acestea nu par sa fie placute din punct de vedere estetic.