fbpx

Cercetatorii au conectat o tableta la creierul unui pacient paralizat

Cercetatorii au conectat o tableta la creierul unui pacient paralizat

Folosirea creierelor noastre pentru a controla lucruri suna ca un film de Marvel sau DC care implica telepatie si ce alte lucruri nu.

Cu toate acestea, in realitate, o astfel de tehnologie exista de ceva vreme. De exemplu, in 2012, ca parte a programului BrainGate, o femeie a reusit cu succes sa controleze un brat robotic pentru a sorbi din cafeaua folosind doar puterea mintii ei.

Aceasta nu este singura poveste de succes a celor de la BrainGate. Recent, s-a dezvaluit ca oamenii de stiinta au reusit sa conecteze o tableta cu creierul unui pacient paralizat care sufera de afectiunea Lou Gehrig.

CITESTE SI:  VIDEO: Cercetatorii descopera o modalitate mai putin daunatoare de a plasa electrozi in creier

Conectarea tabletei la creierul pacientului paralizat s-a facut prin modificarea unui sistem existent in care s-au implantat electrozi in creierul pacientului paralizat. Acesti electrozi au inregistrat activitatea creierului, asa ca atunci cand pacientul paralizat se uita la un buton de pe tastatura, acel buton este apoi “apasat”.

Cu toate acestea, acel sistem s-a dovedit a fi extrem de lent, sa nu mai mentionam ca nu era deosebit de precis, dar atunci echipa din spatele acestui sistem a realizat ca ar putea aplica aceasta tehnologie pentru dispozitivele touchscreen, facandu-i pe acestia sa aleaga tableta Nexus 9 pentru incercarile lor.

CITESTE SI:  Cum s-ar putea reduce cu 90% emisiile CO2 ale camioanelor

Acest lucru s-a dovedit a fi un succes, multumita catorva caracteristici ale sistemului de operare, cum ar fi autocomplete, care au ajutat la cresterea vitezei de scriere.

Faptul ca pacientul paralizat are acum acces la intreg magazinul de aplicatii de pe tableta a extins, de asemenea, ceea ce pot face acestia cu acest sistem pentru a imbunatati calitatea vietii.

CITESTE SI:  Ce s-a intamplat cu un tanar care a jucat jocul PUBG prea mult

Cu toate acestea, lucrurile sunt abia la inceput. Potrivit Dr. Paul Nuyujukian, un neurochirurg si fizician de la Universitatea Standford, “Scopul nostru este sa deblocam intreaga interfata de utilizator comuna scopului general al computerelor si dispozitivelor mobile”.

Acesta este un prim pas pentru dezvoltatea unei comunicatii si interfete de computer controlata de creier pe deplin capabila pentru restaurarea functiilor oamenilor cu paralizie.