fbpx

Ce valoare are un mozaic de 1600 de ani recuperat de un detectiv

Ce valoare are un mozaic de 1600 de ani recuperat de un detectiv

Arthur Brand nu este doar un istoric de arta olandez. Acesta este cunoscut in lumea artei pentru cautarea unor opere de arta despre care se crede ca au fost pierdute sau distruse.

El a reusit sa recupereze ceea ce ar putea fi cea mai mare descoperire a vietii sale. Este vorba despre un mozaic vechi de 1600 de ani din perioada bizantina si care a fost furat de la un lacas de cult din Cipru in anii ’70.

CNN informeaza ca, pana in prezent, Arthur Brand a reusit sa recupereze peste 200 de opere de arta, de la picturi suprarealiste pana la lucrari de arta furate de nazisti.

CITESTE SI:  Unde va deschide Waymo o fabrica de masini autonome

Arthur Brand a recuperat si doua sculpturi de Josef Thorak in 2015 care se aflau in afara cladirii Reichstag a lui Adolf Hitler. El a reusit sa le dea de urma prin documente arhivice, prin imagini prin satelit si prin informatori militari.

Se credea ca sculpturile au fost pierdute in batalia de la Berlin. Acesta a cautat acest mozaic de 1600 de ani in ultimii 3 ani. Agentia France-Presse informeaza ca Arthur Brand a inceput sa-l caute atunci cand un dealer de arta i-a spus ca acel mozaic este la Monaco.

CITESTE SI:  Ce autonomie are taxiul zburator electric al Toyota si Joby

Arthur Brand a folosit diversi intermediari, inclusiv unii underground, pentru a localiza apartamentul unde se afla acel mozaic. Proprietarul practic l-a mostenit de la o ruda care se pare ca nu stia ca mozaicul de 1600 de ani este furat atunci cand l-a cumparat in anii ’70.

CITESTE SI:  De ce nu trebuie sa te ingrijorezi prea tare crezand ca iPhone-ul ti-ar fi fost furat

“Acestia au fost ingroziti atunci cand au aflat ca era, de fapt, o opera de arta nepretuita”, spune Arthur Brand pentru Agentia France-Presse. Proprietarul a fost de acord sa returneze acel mozaic in schimbul unei plati care acopera costurile de restaurare si de depozitare.

Acest mozaic vechi de 1600 de ani are o valoare de pana la 11,4 milioane de dolari, iar Arthur Brand spune ca descoperirea sa este “una dintre cele mai importante momente din viata mea”.