fbpx

Ce solicita unii utilizatori WhatsApp din India guvernului indian

Ce solicita unii utilizatori WhatsApp din India guvernului indian

Un grup din India, printre care se numara jurnalisti si avocati ale caror telefoane au fost vulnerabilizate de aplicatia de mesagerie WhatsApp a Facebook, au cerut guvernului indian vineri ceva anume.

Acel grup de utilizatori indieni de WhatsApp au cerut guvernului indian sa dezvaluie public legaturile sale cu firma israeliana acuzata pentru dezvoltarea de spyware.

Saptamana trecuta, WhatsApp a dat in judecata firma NSO Group din Israel, acuzand-o ca a permis clientilor sai sa acceseze smartphone-urile care apartin unor 1400 de utilizatori, inclusiv diplomati, dizidenti politici, jurnalisti, militari si oficiali guvernamentali – de pe patru continente.

CITESTE SI:  Pe ce iPhone-uri poti instala Android

Firma israeliana a negat acuzatiile si a spus ca vinde tehnologie guvernelor pentru lupta impotriva terorismului. India este cea mai mare piata a WhatsApp, cu 400 de milioane de utilizatori.

Acel grup de 19 utilizatori indieni afectati au spus intr-o scrisoare deschisa ca guvernul premierului Indiei, Narendra Modi, trebuie sa explice daca a incercat sa-i urmareasca cibernetic.

CITESTE SI:  Ce parole a stocat in format necriptat Google in ultimii 14 ani

“Este o problema de ingrijorare publica daca banii contribuabililor din India au fost cheltuiti pentru acest tip de urmarire cibernetica”, a spus in acea scrisoare grupul format din jurnalisti, avocati, academicieni, scriitori si activisti.

Printre cei afectati de spyware-ul Pegasus al NSO la nivel mondial, 121 sunt din India, spun unele surse. Grupul de utilizatori WhatsApp indieni au spus ca spyware-ul a compromis nu doar siguranta lor, ci si securitatea familiilor, clientilor si surselor lor.

CITESTE SI:  Cat a costat dezvoltarea serviciului Apple Maps

Guvernul din India nu a confirmat sau infirmat ca a folosit spyware-ul firmei israeliene NSO Group. Acum ceva vreme, guvernul indian chiar a cerut companiei WhatsApp sa explice natura bresei si pasii pe care compania i-a urmat pentru a asigura confidentialitatea utilizatorilor.