fbpx

Ce site-uri trebuie sa blocheze furnizorii canadieni de internet

Ce site-uri trebuie sa blocheze furnizorii canadieni de internet

O instanta federala canadiana a obligat furnizorii de internet din Canada sa blocheze anumite site-uri. Unii critici ai acestei hotarari a instantei spun ca acesta e inceputul unei cenzurari a netului si a mai multor site-uri in acea tara.

Companiile canadiene care ofera net trebuie sa blocheze in special un serviciu IPTV pirat denumit Gold TV, masura care ar putea duce la cenzurarea netului in Canada, conform Reclaim the Net.

Furnizorii majori de net din Canada, inclusiv Rogers, Bell si Videotron, au realizat presiuni in acest sens de ani de zile. Acum, s-a acordat pentru prima data un ordin de blocare la nivel national, iar criticii sunt ingrijorati ca acest lucru ar putea duce la cenzurarea ulterioara a continutului legitim al site-urilor legitime.

CITESTE SI:  Cum motiveaza orasul Boston interzicerea recunoasterii faciale

Multi furnizori canadieni de internet, inclusiv cei trei mentionati mai sus, sunt si companii de cablu TV si, in unele cazuri, chiar difuzori.

Bell Canada, caruia i s-a alaturat ulterior Rogers, a inceput sa preseze autoritatea canadiana de reglementare, CRTC, pentru a crea o lista de site-uri care permit oamenilor sa descarce continut TV si lungmetraje piratate.

CITESTE SI:  In ce tara recunoasterea faciala va fi folosita pentru 97% dintre pasagerii care pleaca

Toate companiile canadiene de net vor fi obligate sa blocheze astfel de site-uri. CRTC a respins ideea, asa ca furnizorii de internet au intentat proces.

In ciuda unor argumente contrare, judecatorul a decis ca decizia nu va pune in pericol neutralitatea internetului sau libertatea de exprimare. Astfel, furnizorii de internet au primit ordin sa blocheze accesul la GoldTV in termen de 15 zile.

CITESTE SI:  VIDEO: Baloanele pentru internet LTE ale Proiectului Loon plutesc deasupra Puerto Rico

TechSavvy – cu sediul in Ontario – a fost unul dintre putinii furnizori de internet care s-au opus masurii de blocare a site-ului, spunand ca aceasta masura nu e eficienta si nici adecvata.

Compania canadiana a mentionat ca abonatii pot folosi in schimb tehnologia VPN pentru a accesa site-urile blocate si ca masura autoritatilor doar pune o povara nejustificata pe umerii furnizorilor de internet canadieni.