fbpx

Ce intrebuintari poate avea tesatura robotica a acestor cercetatori

Ce intrebuintari poate avea tesatura robotica a acestor cercetatori

Niste cercetatori din Statele Unite au folosit tesaturile robotice pentru ceva anume. Se crede ca acestea pot avea diverse intrebuintari, mai exact pentru oameni.

Tesaturile robotice sunt departe de a fi ceva nou si sunt de obicei atasate la aparate externe mari care pot modula presiunea aerului din interior pentru a li se permite sa se miste sau sa-si schimbe forma.

Intrucat conectarea la acele aparate externe le-ar limita potentialele intrebuintari, o echipa de cercetatori de la Harvard s-a reunit pentru a dezvolta un robot soft pe baza de textile si care se poate regla pe cont propriu, fara a fi conectat la niciun aparat.

CITESTE SI:  Compania Apple nu a uitat de dispozitivele sale mai vechi

Cercetatorii de la Institutul Weiss pentru Inginerie Inspirata Biologic al Harvard si de la altele provin din diverse discipline. Acesti cercetatori au proiectat o tesatura robotica denumita Smart Thermaly Actuating Textiles (STATs) care este compusa din pungi bine sigilate care contin o substanta cunoscuta drept Novec 7000.

CITESTE SI:  Smartphone-ul Google Pixel 4a s-ar putea sa vina cu asta pana la urma

Cand este incalzita, substanta se evaporeaza, iar volumul sau se extinde de pana la 100 de ori pentru a schimba forma tesaturii. Dar cand este racit, volumul revine la normal.

Pentru a elimina nevoia unui aparat extern, cercetatorii au cusut fire argintate conductive in materialul pe care l-au folosit pentru textilele STATs.

Firele servesc ca incalzitori si senzori pentru tesatura robotica, permitand schimbarile de temperatura si de presiune necesare. Cercetatorii sustin ca pot fabrica tesaturile robotice in masa si cu diferite geometrii, oferindu-se astfel diverse intrebuintari.

CITESTE SI:  In China se descarca cele mai multe aplicatii pentru iOS

Acestea pot fi folosite in dispozitivele purtabile mecanoterapeutice care pot accelera repararea tesuturilor, de exemplu. Pot fi folosite si pentru pernele responsive care impiedica amortirea in scaunul cu rotile, dar si pentru articole de imbracaminte dinamice pentru prezentari de moda de avangarda. Ce parere ai despre asta? Tesaturile robotice sunt un lucru care trebuia sa fie inventat de cercetatori?