fbpx
Ce coliziune ciudata intre gauri negre a fost observata in spatiul cosmic

Ce coliziune ciudata intre gauri negre a fost observata in spatiul cosmic

Astronomii din Statele Unite au folosit niste date de anul trecut de la Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory si au descoperit un caz ciudat de coliziune a unor gauri negre in spatiul cosmic. E primul caz cunoscut in care coliziunea unor astfel de lucruri in spatiul cosmic a fost observata producand lumina.

Aceste ciocniri din spatiul cosmic de obicei nu produc lumina prin natura lor. S-ar putea sa exista unde gravitationale, dar cam atat. Cu toate acestea, astronomii s-ar putea sa fi gasit unul dintre cazurile rare in care o coliziune este vizibila in spatiul cosmic.

CITESTE SI:  Ce nou record a stabilit Tesla in trimestrul 3 cu masinile electrice

O echipa de astronomi care foloseste date din luna mai a anului 2019 de la LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) a reperat ceea ce pare a fi primul caz cunoscut in care doua gauri negre s-au ciocnit producand lumina.

Daca e adevarat, atunci cheia ar fi interactiunea lor cu o treia gaura neagra si mai masiva. Majoritatea galaxiilor au gauri negre masive, al caror disc de gaz poate fuziona cu altele mai neinsemnate.

CITESTE SI:  VIDEO: O masina fara sofer Waymo a avut un accident, dar nu aceasta a fost de vina

Cand acest lucru se intampla, cea nou formata poate fi trimisa intr-o directie neobisnuita pe disc, declansand o reactie de gaz zile sau saptamani de zile dupa aparitia undelor gravitationale in spatiu.

Momentul aparitiei luminii s-a aliniat cu asta, iar lumina s-a stins treptat de-a lungul unei luni de zile. Astronomii au eliminat in mod eficient alte fenomene drept cauze posibile, cum ar fi o gaura neagra care acapareaza o stea, o supernova sau o flacara din interior. Aceasta nu e o dovada absoluta, cel putin nu inca.

CITESTE SI:  De ce site-ul companiei Amazon s-a blocat recent

Profesorul de astronomie al Caltech, Matthew Graham, a atentionat ca astronomii inca nu pot exclude complet alte evenimente. Cu toate acestea, daca lumina emisa e rezultatul unei coliziuni in spatiul cosmic, se valideaza teoriile existente si reprezinta o imagine rara a activitatii unor gauri negre care se ciocnesc in spatiul cosmic.