fbpx
Cati utilizatori are alternativa la Facebook a Wikipedia

Cati utilizatori are alternativa la Facebook a Wikipedia

Acum doi ani, cofondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, a lansat pentru utilizatori Wikitribune, o publicatie online menita sa lupte cu stirile false cu stiri originale ale reporterilor si ale “jurnalistilor cetateni”.

Wikitribune nu a avut succesul scontat printre utilizatori, asa ca Jimmy Wales schimba planul. Wikitribune se relanseaza drept WT:Social, o retea sociala si o platforma de partajare a stirilor pentru utilizatori.

El spera ca va fi o alternativa la Facebook si Twitter pentru utilizatori. La fel ca cele doua platforme, WT:Social le va permite oamenilor sa partajaze stiri. Dar WT:Social va fi finantata mai degraba prin donatii, nu prin publicitate.

CITESTE SI:  Cum intentioneaza Zoom sa-si integreze platforma in aplicatiile altor dezvoltatori

“Modelul de business al companiilor de social media, de publicitate pura, este problematic”, a declarat Jimmy Wales pentru Financial Times. “Se dovedeste ca cel care castiga e continutul de calitate redusa pe aceste platforme”.

Spre deosebire de Facebook si Twitter – care folosesc algoritmi pentru a pune in partea de sus postarile care au cele mai multe comentarii si like-uri – WT:Social va arata utilizatorilor cele mai noi articole mai intai si ar putea adauga un buton “upvote” in viitor.

CITESTE SI:  Ce caracteristica aduce Facebook pentru a lupta cu dezinformarea legata de vaccinuri

WT:Social va sprijini si comunitatile mici, de nisa. Acest lucru poate suna prielnic deocamdata, dar am vazut cum comunitatile mici pot disparea din online.

WT:Social promite: “Vom incuraja un mediu in care persoanele daunatoare sunt eliminate pentru ca este corect, nu pentru ca ne afecteaza profiturile”.

Platforma WT:Social – alternativa la Facebook – va fi gratuita pentru cei care vor sa se alature, dar in acest moment oamenii se pot numai inscrie pe o lista de asteptare, sa doneze sau sa-i invite si pe altii sa se alature.

CITESTE SI:  De ce Facebook ar putea introduce caracteristica care arata timpul petrecut pe platforma sa

Avand o vechime de doar circa o luna de zile, platforma alternativa la Facebook are 50.000 de utilizatori. Jimmy Wales a spus ca obiectivul sau nu e sa aiba 50.000 sau 500.000 de utilizatori, ci 50 de milioane sau chiar 500 de milioane.