fbpx

Cate adrese de e-mail si parole au fost expuse intr-o bresa uriasa de date

Cate adrese de e-mail si parole au fost expuse intr-o bresa uriasa de date

Este intotdeauna o idee buna sa verificati Have I Been Pwned, un serviciu online care va permite sa verificati daca conturile voastre au fost compromise in urma unei brese de date.

Troy Hunt, cercetatorul care opereaza acest serviciu, a dezvaluit acum scurt timp o bresa masiva de date. Peste 773 de milioane de adrese de e-mail si 21 de milioane de parole au fost incluse in aceasta lista.

Troy Hunt spune ca aceste adrese de e-mail si parole furate au aparut saptamana trecuta pe serviciul Mega de distribuire de fisiere saptamana trecuta.

CITESTE SI:  Pentru care clienti renunta Tesla la sistemul de rezervari pentru Model 3

Datele erau in interiorul unui dosar de 87GB care-i intitulat “Collection 1” si care are peste 12.000 de fisere. Troy Hunt a putut sa prelucreze aceste date pentru a-si forma o idee cu privire la amploarea masiva a acestei brese.

Exista peste 773 de milioane de adrese de e-mail in acel folder si peste 21 de milioane de parole expuse din cauza breselor. Ceea ce este si mai ingrijorator este faptul ca aceste password-uri au fost decriptate, asa ca oricine poate folosi atacuri de forta bruta pentru a-l gasi pe cel corect pentru o anume adresa de e-mail.

CITESTE SI:  Huawei a vandut un numar surprinzator de smartphone-uri P20 pana acum

Aceasta lista substantiala ar putea fi o colectie de alte liste mai mici de la bresele anterioare de date. Nu pare ca toate aceste date provin de la un singur serviciu.

Cineva practic a creat o lista agregata pentru multe parole expuse din cauza unor brese, asa ca atacatorii cibernetici le pot folosi in atacuri care implica folosirea de scripturi pentru a injecta parolele si adresele de e-mail de la un website intr-un alt website, avand in vedere ca majoritatea oamenilor tind sa foloseasca aceleasi parole pe mai multe site-uri.

CITESTE SI:  Cat RAM au noile iPhone-uri ale Apple

Toate parolele si adresele de e-mail divulgate in urma bresei au fost introduse in baza de date a serviciului Have I Been Pwned operat de Troy Hunt. Puteti intra acolo si sa va conectati adresa de e-mail pentru a verifica daca sunteti afectat de bresa de date. Daca da, ar trebui sa va schimbati parola adresei de e-mail.