fbpx

Care e primul cip pe 5nm al Samsung

Care e primul cip pe 5nm al Samsung

Compania Samsung din Coreea de Sud a dezvaluit care este primul sau cip construit folosind procesul de 5nm. Acesta va debuta initial pe un smartphone Vivo si probabil mai tarziu si pe smartphone-urile companiei sud-coreene Samsung.

In acest moment, Samsung nu are niciun smartphone nou pe care il va lansa foarte curand, dar asta nu inseamna ca compania nu lucreaza acum la dezvoltarea propriilor cipuri.

Compania Samsung a anuntat primul sau cip pe 5nm, Exynos 1080. Acesta va aparea probabil in unele smartphone-uri Samsung din 2021. A fost codezvoltat impreuna cu Vivo, iar una dintre noile caracteristici interesante este modemul 5G mmWave proiectat pentru a fi compatibil cu frecventele folosite in China continentala.

CITESTE SI:  De ce iPhone Xs Max este smartphone-ul cu cel mai bun display

Engadget China sustine ca cipul Samsung Exynos 1080 va debuta pe un smartphone Vivo – care inca nu e public. Cat despre specificatii, Exynos 1080 vine cu diverse nuclee, acestea fiind tactate la 2,8GHz, 2,2GHz si 2,0GHz, dar si cu un GPU Mali G78 care va putea suporta ecrane QHD de pana la 90Hz.

CITESTE SI:  Noul display pentru realitate virtuala al Samsung are de 3,5 ori mai multi pixeli decat Oculus Rift

In caz ca nu esti familiarizat, 5nm indica dimensiunea tranzistorilor pe cipul in sine. 5 nanometri nu este un proces folosit de orice companie de semiconductori in acest moment.

Apple sustinea ca are primul cip pe 5nm din lume, A14, acesta fiind realizat impreuna cu partenerul de productie TSMC. 5nm este acelasi proces pe care Huawei l-a folosit pentru a construi Kirin 9000, inainte ca sanctiunile americane sa anuleze totul.

CITESTE SI:  Aceasta companie ar putea lansa o tableta pliabila cu 5G

Producerea de catre Samsung a unui cip pe 5nm inseamna ca compania taiwaneza TSMC nu mai detine monopolul asupra procesului de 5nm si speram ca vor aparea procesoare mai performante si mai eficiente energetic de la toti producatorii de smartphone-uri in viitor. La urma urmei, cu cat tranzistorii sunt mai mici, cu atat smartphone-ul este mai performant si mai eficient energetic.