fbpx

Care e cel mai complex telescop spatial testat vreodata de NASA

Care e cel mai complex telescop spatial testat vreodata de NASA

Agentia spatiala NASA a testat cu succes o componenta uriasa a unui nou telescop urias pe care agentia spatiala din Statele Unite a stabilit ca il va lansa in 2021. Noul telescop al NASA – caruia i s-a testat cu succes componenta uriasa – il va inlocui pe cel vechi numit “Hubble” al NASA care si-a depasit cu cativa ani durata de viata si de functionare.

Oglinda uriasa a telescopului spatial James Webb al NASA – urmasul lui Hubble – a fost testata cu succes pentru prima data, fiind mai aproape de lansarea finala care e prevazuta pentru anul 2021.

CITESTE SI:  De ce agentia spatiala NASA investigheaza Boeing

La fel ca Hubble – care si-a depasit cu cativa ani durata de viata prevazuta – telescopul spatial James Webb al NASA va analiza corpurile ceresti din sistemul nostru solar si dincolo de acesta.

Aducerea lui James Webb la aceasta etapa a fost o incercare provocatoare pentru NASA, lansarea sa fiind initial programata pentru 2018. Dar complexitatea constructiei, multimea de componente necesare si faptul ca este cel mai complex telescop spatial construit pana in prezent a dus la amanarea datei de lansare.

CITESTE SI:  Cand va lansa Intel primul sau cip cu 28 de nuclee

Acum, insa, in urma testului de succes al oglinzii uriase, cercetatorii sunt increzatori ca sunt pe drumul cel bun pentru a lansa telescopul spatial James Webb al NASA anul viitor. Procedura de testare a componentei uriase a implicat replicarea configuratiei finale a James Webb intr-un mediu asemanator spatiului.

Acest lucru a insemnat replicarea atmosferei cu gravitatie zero in care telescopul va functiona in cele din urma, folosind echipamente speciale de compensare a gravitatiei.

CITESTE SI:  Asa profita atacatorii cibernetici de coronavirusul Wuhan

Sistemele interne ale navei spatiale au fost apoi folosite pentru a extinde complet oglinda principala de 6,4 metri, pentru a parea asa cum va fi cand va fi lansata pe orbita.

Deoarece oglinda testata cu succes e o componenta cu o dimensiune atat de uriasa, nu poate incapea in nicio racheta disponibila, asa ca este alcatuita dintr-o serie de piese mobile care au rolul de a se plia pe ele insele.