fbpx

Cand s-ar putea prabusi pe Pamant racheta Long March a Chinei

Cand s-ar putea prabusi pe Pamant racheta Long March a Chinei

Primul segment al rachetei Long March 5b de 23 de tone a Chinei s-ar putea sa intre necontrolat in atmosfera Pamantului in curand, iar sansele de a se prabusi intr-o zona populata nu sunt zero, relateaza NY Times.

Potrivit Aerospace Corporation – finantata de guvernul american – care a monitorizat racheta Long March a Chinei, se crede ca aceasta se va prabusi pe Pamant pe 9 mai la ora 3:43 UTC. Cu toate acestea, momentul e cu plus sau minus 16 ore.

CITESTE SI:  De ce Intel ar putea reduce preturile procesoarelor sale

Atat comandamentul spatial american, cat si agentia spatiala Roscosmos din Rusia, monitorizeaza in prezent racheta Long March a Chinei. Oamenii de stiinta nu pot prezice exact cand sau unde pe Pamant se va prabusi obiectul, pentru ca depinde de factori precum activitatea solara care poate extinde atmosfera spre exterior si sa creeze o atractie suplimentara la marginea spatiului.

“Aplecarea orbitala de 41,5 grade a rachetei Long March a Chinei inseamna ca poate intra in atmosfera la nord, in Chicago, New York City, Roma sau Beijing. Sau la sud in Noua Zeelanda sau Chile”, conform Aerospace Corporation. In prezent, se crede ca racheta Chinei se va prabusi in nord-vestul Africii, in Sudan.

CITESTE SI:  Broadcom abandoneaza planurile de a cumpara Qualcomm, motivul fiind unul nesurprinzator

Unul dintre obiectele de mari dimensiuni care au reintrat in trecut in atmosfera Pamantului a fost Skylab (77 de tone) din 1979. Presedintele american de la acea vreme, Jimmy Carter, a condamnat incidentul.

Long March 5b are o dimensiune mult mai mica, dar China nu a oferit niciodata detaliile designului rachetei Long March 5b, asa ca cercetatorii nu pot prezice exact cum se va prabusi si descompune in atmosfera Pamantului.

CITESTE SI:  De ce castile wireless AirPods Studio ale Apple au fost amanate pana in 2021

“Regula generala e ca 20-40% din masa unui obiect de mari dimensiuni se va prabusi pe Pamant”, a declarat inginerul principal al Aerospace Corporation, Marlon Sorge.

Nu e clar de ce China permite ca rachetele de aceasta dimensiune sa coboare necontrolat, in loc sa le ghideze pentru a se prabusi intr-o regiune nelocuita de pe Pamant.