fbpx

Amintirile neplacute ar putea fi sterse in viitor

Amintirile neplacute ar putea fi sterse in viitor

Cu totii avem lucruri in trecutul nostru pe care am vrea sa le uitam si sa le stergem, despartiri dureroase, experiente traumatizante si asa mai departe. Oricat de mult incercam, aceste amintiri neplacute pot continua sa ne bantuie, iar uneori acestea declanseaza lucruri precum anxietate, fobii sau stres posttraumatic. Dar oamenii de stiinta sustin ca vor fi in curand capabili sa stearga aceste comemoratii. Acestia au descoperit ca amintirile neplacute noastre nu sunt la fel de permanente pe cat am crezut.

Mintea umana este un lucru cu adevarat minunat de contemplat, avand in vedere ca aceasta are un spatiu de depozitare aproape infinit pentru a inmagazina tot felul de informatii, dar uneori lucrurile pot deveni nasoale, acest lucru rezultand intr-un comportament destul de ciudat.

CITESTE SI:  Suma uriasa platita de Google pentru programul de recompense pentru bug-uri, din 2010 incoace

Acestea fiind spuse, pot fi manipulate amintirile neplacute? Nu prea in genul lumii digitale unde cineva poate copia o memorie sau o poate sterge, dar oamenii de stiinta ar putea avea o metoda care le permite sa stearga sau sa editeze amintirile neplacute.

Intr-un nou documentar de PBS, s-a aratat cum stiinta moderna ar fi capabila sa-i ajute pe oameni sa-si editeze sau stearga amintirile neplacute, iar acest lucru ar include crearea de noi amintiri din nimic.

CITESTE SI:  Playboy se alatura miscarii #deletefacebook stergandu-si conturile de Facebook

Acest lucru poate fi destul de periculos, avand in vedere ca asemenea tehnici prin care comemoratiile pot fi sterse obisnuiau sa fie domenii de science fiction in filme si carti.

Documentarul este cunoscut ca “Memory Hackers” in care producatorii filmului au spus ca, “In mare parte din istoria omenirii, memoria a fost vazuta ca fiind o caseta care inregistreaza informatia si o reda intacta. Dar, acum, cercetatorii descopera ca amintirea este mult mai maleabila, fiind mereu scrisa si rescrisa, nu doar de noi, ci si de altii. Descoperim mecanismele precise care pot explica si chiar controla amintirile noastre”.

CITESTE SI:  Care masti medicale sunt cele mai eficiente

Desigur, utilizarea cu grija a acestor tehnici si tehnologii prin care comemoratiile pot fi sterse ar trebui sa fie prioritatea cea mai importanta, mai ales pentru ca cineva poate acum sa implanteze comemoratii false in mintea unei persoane. Atunci vom vedea cum se va intampla in curand un scenariu Inception in viata reala?

Facebook