fbpx

AI poate detecta cancerul de piele mai precis decat medicii

AI poate detecta cancerul de piele mai precis decat medicii

Nu este surprinzator faptul ca asistam la o crestere a utilizarii AI (inteligenta artificiala) in domeniul medical. Chiar guvernele sustin astfel de initiative.

Exista un motiv bun pentru acest lucru, deoarece, spre deosebire de oameni, calculatoarele nu obosesc si nu sunt partinitoare, motiv pentru care uneori AI ajuta la detectarea unor lucruri pe care medicii uneori le omit din neatentie sau oboseala.

De fapt, un studiu recent a constatat ca, atunci cand un calculator cu AI a fost pus la incercare impotriva unor dermatologi umani, AI a avut rezultate mai bune cand a venit vorba despre detectarea cancerului de piele.

CITESTE SI:  VIDEO: Au aparut roboti care pot efectua sarcini observand oamenii

Studiul a constatat ca AI a reusit sa detecteze 95% dintre melanoame, fata de 86,6% cat au reusit dermatologii. Diferenta nu este la fel de mare pe cat credeti, dar faptul ca AI a reusit sa detecteze cancerul de piele cu aproape 10% mai bine decat medicii obisnuiti ar putea insemna ca sunt salvate mai multe vieti.

CITESTE SI:  Cum a fost modificat pentru trisat acest calculator de buzunar

Cu toate acestea, ca sa fim cinstiti, studiul a fost realizat impotriva a doar 58 de medici dermatologi din intreaga lume, jumatate fiind considerati experti cu mai mult de 5 ani de experienta in cancerul de piele, in timp ce cealalta jumatate a constat in medici dermatologi care aveau 2-5 ani de experienta si cei care erau relativ proaspeti in domeniu cu mai putin de 2 ani de experienta.

Pe langa faptul ca a fost capabil sa detecteze cancerul de piele mai bine decat medicii, inteligenta artificiala a dat de asemenea mai putine diagnostice gresite, ceea ce inseamna ca i-a scapat pe mai multi pacienti de chirurgie inutila.

CITESTE SI:  Informatii interesante despre camera lui Samsung Galaxy Note 8 au fost dezvaluite

Acestea fiind spuse, AI nu va inlocui medicii in viitorul apropiat, ci va ajuta la imbunatatirea tratamentelor pentru cancerul de piele si, dupa cum am spus, poate ajuta la detectarea unor lucruri pe care un medic le-ar putea omite.