fbpx

Agentiile se spionaj folosesc Google Play pentru a instala programe de supraveghere

Agentiile se spionaj folosesc Google Play pentru a instala programe de supraveghere

Se presupune ca magazinele de aplicatii precum iTunes App Store, Google Play, BlackBerry World si Windows Store sunt sigure in ceea ce priveste aplicatiile. Multumita review-urilor, aplicatiile care sunt publicate in aceste magazine sunt in general lipsite de malware, fata de cele gasite in magazinele tertilor.

Cu toate acestea, potrivit unui raport de CBC si The Intercept, agentii de spionaj din tarile “Five Eyes”, care includ Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Australia si Noua Zeelanda, sunt suspectate ca lucreaza impreuna la culegerea de informatii. De asemenea, una dintre metodele pe care agentiile le-au folosit pentru a culege informatii a fost prin instalarea de spyware (programe de spionaj) prin magazinele de aplicatii ca Google Play.

CITESTE SI:  Sony Mobile nu se va mai concentra la fel de mult pe piete ca India, China si Statele Unite

Rapoartele se bazeaza pe niste documente secrete publicate de Edward Snowden. Acesta a lucrat in serviciul de paza si sectorul tehnic al serviciului de spionaj american al CIA si NSA. Snowden a dezvaluit documente in care se facea referire la Google Play, care atunci era cunoscut drept Android Market.

Acesta a mai dezvaluit cum planuiau agentiile de spionaj sa instaleze programe de spionaj prin intermediul magazinului de aplicatii al Samsung. In acest caz, nu se stie cu exactitate pana unde au ajuns agentiile de spionaj, sau daca au inceput sau nu sa implementeze planurile de a instala programe de supraveghere.

CITESTE SI:  VIDEO: Un test in cadere pentru LG G4 iti arata ca nu ai vrea sa il scapi

Raportul mai detaliaza ca agentiile de spionaj au reusit sa exploateze o bresa de securitate in browserul mobil UC Browser care este dezvoltat de o companie chineza. Browserul este foarte popular in China, dar si in alte tari. Acesta a fost folosit de agentiile de spionaj pentru a obtine mai multe informatii prin care puteau identifica utilizatorii.

CITESTE SI:  Reddit se reproiecteaza pentru a arata ca Facebook si Twitter

In mod nesurprinzator, agentiile nu i-au anuntat pe dezvoltatori de existenta acestei brese de securitate. Pana la urma, un grup de activisti le-a atras atentia dezvoltatorilor, iar bresa de securitate a fost rezolvata.

Cand au fost puse fata in fata cu dovezile, unele agentii au refuzat sa comenteze, iar altele au spus pur si simplu ca tot ce s-a facut a fost in limitele cadrului legal si pentru securitatea nationala.