fbpx
Acesta e robotul MIT pentru detectarea minelor explozive

Acesta e robotul MIT pentru detectarea minelor explozive

Cercetatorii de la MIT lucreaza la un robot menit sa detecteze minele explozive din sol, sporind eficienta si siguranta oamenilor care se ocupa cu inlaturarea minelor explozive. S-a dezvaluit cum anume functioneaza acest robot al cercetatorilor MIT.

Detectarea minelor explozive poate fi un proces monoton si se poate intampla o catastrofa. Dar nu va mai fi cazul in viitorul (sa speram) nu foarte indepartat.

Acest lucru se datoreaza cercetatorilor de la MIT care au construit un robot care poate fi folosit pentru a detecta in siguranta obiectele din sol, cum ar fi minele explozive.

CITESTE SI:  Un robot incearca sa se sinucida intrand intr-o fantana

Cum functioneaza? Robotul cercetatorilor MIT e echipat cu un senzor tactil si cu o membrana reflectorizanta care se curbeaza la contactul cu obiectele detectate. O lumina se aprinde, iar un computer captureaza modelele de reflexie care sunt apoi analizate pentru a detecta ce fel e obiect e si ce forma are.

Intr-un clip video, cercetatorii MIT au imprimat 3D obiecte de diferite forme, iar robotul a fost capabil sa le identifice. Desi incercarea de a identifica obiectele din sol nu e ceva nou, mijloacele actuale care implica utilizarea radarului nu sunt foarte eficiente, pentru ca pot oferi doar o imagine de calitate redusa a obiectelor, ceea ce inseamna ca numai oamenii experimentati vor putea diferentia obiectele detectate.

CITESTE SI:  Cum vor unii sa foloseasca AI pentru accelerarea scanarilor RMN

De asemenea, se poate irosi timp daca oamenii neexperimentati se decid sa sape, iar apoi descopera ca obiectul nu era ce credeau ei. S-ar putea sa treaca ceva vreme pana ce acest robot devine un dispozitiv uzual in domeniul detectarii minelor explozive, deoarece cercetatorii MIT inca lucreaza la rafinarea acestuia.

CITESTE SI:  Cum e folosita AI pentru ca tratamentul pentru cancer pe creier sa fie mai putin agresiv

Potrivit unuia dintre coautorii studiului MIT, cercetatorul Edward Adelson: “Pe masura ce ne imbunatatim, dorim sa folosim robotul de detectare de mine explozive in situatii in care suntem inconjurati de diversi factori care perturba atentia. Ne dorim sa putem detecta si distinge lucrurile importante de cele neimportante”.