fbpx

Acesta e primul frigider de pe Statia Spatiala Internationala

Acesta e primul frigider de pe Statia Spatiala Internationala

Astronautii de pe Statia Spatiala Internationala nu prea pot consuma alimente obisnuite, din cauza faptului ca alimentele obisnuite nu au valabilitatea necesara. Astfel ca astronautii consuma alimente deshidratate. Totusi, SSI are in sfarsit primul sau frigider spatial.

A fi astronaut e ceva grozav, daca nu te deranjeaza sa iei cina dintr-o punga si sa consumi inghetata deshidratata, avand in vedere ca produsele alimentare obisnuite nu au valabilitatea la raft de cativa ani necesara.

CITESTE SI:  Cum vei putea trai calatoria in jurul Lunii cu SpaceX

Din fericire, zilele gustarilor rehidratate se vor incheia in curand pentru astronauti datorita unui sistem inteligent de refrigerare de la Universitatea din Colorado, Boulder.

Este vorba practic despre un frigider care a fost adus pe Statia Spatiala Internationala. Unitatile de frigider au fost proiectate de BioServe Space Technologies din cadrul acelei universitati si au dimensiunea unui cuptor cu microunde standard.

“Nu exista piese rotative, nici ventilatoare, ceea ce contribuie la fiabilitate”, a declarat Robby Aaron, student la master aerospatial care lucreaza la proiect, intr-o declaratie de presa din luna aprilie.

CITESTE SI:  De ce aceasta planeta gazoasa pierde gaz

“Un frigider normal de pe Pamant este fierbinte pe spate. Acest lucru nu se permite in spatiu. Aerul cald nu se ridica in microgravitatie; acesta stationeaza si poate duce la supraincalzire si trebuie gasite modalitati de a evacua caldura. Statia Spatiala Internationala are un sistem de racire care poate evacua caldura in plus pentru a mentine sistemul rece”. Pana in prezent, agentia spatiala americana NASA foloseste 8 astfel de unitati de frigidere.

CITESTE SI:  VIDEO: Supraincalzirea lui Xperia Z3+ a fost capturata intr-un clip video

Doua unitati de frigidere – care se indreapta catre Statia Spatiala Internationala la bordul unei navete spatiale – vor fi rezervate pentru hrana (alimentele livrate de pe Pamant si cele produse de gradina de pe SSI) si pentru medicamentele astronautilor.