fbpx

Acesta e cel mai vechi computer digital care inca mai exista. Are si manual acum

Acesta e cel mai vechi computer digital care inca mai exista. Are si manual acum

Manualul celui mai vechi computer digital din lume (care inca mai exista), unul inventat de un inginer german si construit in 1945, a fost descoperit in sfarsit. In prezent, dispozitivul se afla intr-un muzeu din München. Descoperirea manualului le va permite cercetatorilor de astazi sa inteleaga cum functioneaza acest dispozitiv vechi.

Cercetatorii vor putea dobandi o intelegere mai profunda asupra ceea ce este considerat cel mai vechi computer digital care inca mai exista, dupa ce a fost gasit manualul sau de utilizare care a fost pierdut.

CITESTE SI:  Cercetatorii dezvolta baterii care pot functiona pe apa sarata

Computerul Z4 vechi – care a fost construit in 1945 – ruleaza pe casete, ocupa aproape o incapere intreaga si are nevoie de cativa oameni pentru a fi operat.

Acest computer digital Z4 (cel mai vechi care inca mai exista) se afla expus la Deutsches Museum din München, dar nu a fost folosit de ceva timp. Un arhivist de la ETH Zurich, Evelyn Boesch, a descoperit in martie manualul in niste documente ale parintelui ei.

CITESTE SI:  VIDEO: Ce vechime ar putea avea o pestera incredibila nou descoperita

René Boesch a lucrat la Asociatia Elvetiana de Inginerie Aeronautica – care isi avea sediul la Institutul pentru Constructie de Aeronave din cadrul universitatii.

Z4 a fost gazduit acolo la inceputul anilor 1950. Printre documentele lui René Boesch se aflau notite cu privire la ecuatiile matematice rezolvate de Z4, ecuatii care erau legate de dezvoltarea avioanelor militare P-16.

Acest computer digital vechi are o poveste destul de interesanta. Inginerul german Konrad Zuse a inventat computerul digital Z4 sub regimul nazist si el este probabil autorul manualului.

CITESTE SI:  Cum va putea fi instruita AI foarte ieftin

La un moment dat, nazistii au dorit ca inginerul Konrad Zuse sa mute Z4 intr-un lagar de concentrare, acolo undea regimul folosea munca fortata pentru a construi rachete si bombe zburatoare.

Inginerul a refuzat si, in schimb, a mutat computerul digital Z4 intr-un hambar dintr-un oras izolat, fiind nerabdator ca Al Doilea Razboi Mondial sa se incheie.