fbpx

Aceasta tara impune prin lege preinstalarea de aplicatii autohtone pe smartphone-urile vandute acolo

Aceasta tara impune prin lege preinstalarea de aplicatii autohtone pe smartphone-urile vandute acolo

Dupa cum informeaza BBC, parlamentul unei anumite tari a decis sa adopte legea care va impune ca toate smartphone-urile, computerele si smart TV-urile vandute in tara sa vina cu aplicatii autohtone preinstalate. Noua lege va intra in vigoare acolo in iulie 2020.

Evident, aceasta lege a iscat unele ingrijorari. Softurile alternative ale Rusiei vor fi preinstalate pe langa softurile companiilor din afara. De exemplu, am putea vedea – in Rusia – smartphone-uri vandute cu doua aplicatii de cautare preinstalate.

CITESTE SI:  10 motive ca sa lasi iPhone-ul si sa-ti iei un smartphone Android

In trecut, cand cumparai un smartphone de la un operator de telefonie mobila, observai ca smartphone-ul venea cu propriile aplicatii si servicii preinstalate ale operatorului.

Aceste aplicatii sunt cunoscute drept bloatware, iar majoritatea clientilor nu le plac. Cu toate acestea, in Rusia aceste softuri vor deveni in curand obligatorii.

Conform stirilor, presedintele rus Vladimir Putin, a semnat recent o lege care impune preinstalarea de aplicatii rusesti pe toate smartphone-urile, computerele si smart TV-urile vandute in tara.

CITESTE SI:  De ce iPhone-urile din 2018 s-ar putea sa nu vina cu adaptor Lightning la jack pentru casti

Legea va intra in vigoare anul viitor pe 1 iulie. Ideea e ca legislatia va permite companiilor IT locale din Rusia sa concureze mai bine cu companiile internationale.

De asemenea, legea va oferi clientilor din Rusia softuri care pot fi folosite de-a gata, fara sa fie nevoie ca clientii sa le descarce ei insisi. Acest lucru va avea fara indoiala un impact urias asupra companiei Apple care e cunoscuta pentru impiedicarea preinstalarii de softuri terte pe dispozitivele sale.

CITESTE SI:  Acest serviciu de muzica gratuit e disponibil si pentru iOS si Android acum

Acestea fiind spuse, mai exista si ingrijorarile legate de securitate, pentru ca s-a speculat ca aceste aplicatii preinstalate pe dispozitive precum smartphone-urile ar putea fi folosite de guvernul din Rusia pentru a-i controla pe cetatenii sai.