fbpx

Aplicatiile iOS care iti citesc clipboard-ul iPhone-ului fara permisiunea ta

Aplicatiile iOS care iti citesc clipboard-ul iPhone-ului fara permisiunea ta

Cativa dezvoltatori au descoperit ca o serie de aplicatii iOS populare au capacitatea de a citi textul – si nu numai datele text – din clipboard-ul iPhone-urilor de la compania Apple din Statele Unite.

Clipboard-urile de pe smartphone-urile si PC-urile noastre pot uneori contine informatii importante. De exemplu, unii dintre noi ar putea copia in clipboard numere de carduri de credit, adrese sau parole.

Acesta este motivul pentru care, conform unei postari de catre dezvoltatorii Tommy Mysk si Talal Haj Bakry, acest lucru e destul de alarmant.

CITESTE SI:  Sony Xperia Z5 va fi altfel decat smartphone-urile Xperia Z de pana acum

Conform descoperirilor lor, exista o multime de aplicatii iOS populare si utilizate pe scara larga care au acces la clipboard-ul iPhone-urilor Apple si care nu au nevoie de permisiunea noastra pentru a-l citi.

“Am analizat aplicatii iOS populare disponibile pe App Store si am observat comportamentul lor folosind instrumentele standard de dezvoltare ale Apple. Rezultatele arata ca o multime de softuri create pentru iPhone-uri citesc frecvent clipboard-ul si citesc continutul acestuia fara consimtamantul utilizatorului, date in format text”.

CITESTE SI:  Archos vine cu smartphone-uri si tablete 4G colorate in 2015

Dezvoltatorii mai spun ca aplicatiile iOS din App Store au chiar posibilitatea de a citi elemente care nu sunt text in clipboard-ul iPhone-urilor Apple, cum ar fi fotografii sau documente PDF, desi, in cazul softurilor gasite de dezvoltatori, acestea au ales sa citeasca doar text in iPhone-uri.

Unele dintre aplicatiile iOS Apple cu acest comportament sunt ABC News, CBS News, CNBC, dar si jocuri precum Fruit Ninja, 8 Ball Pool si chiar aplicatia TikTok.

CITESTE SI:  De ce iPhone-urile 5G nu vor avea cele mai bune viteze de upload

Nu e clar de ce aceste softuri au nevoie de acces la clipboard-ul iPhone-ului. Dar, dupa cum subliniaza dezvoltatorii, cu siguranta compania Apple din Statele Unite trebuie sa se ocupe de asta. Nu e deloc in regula si etic din partea acelor aplicatii iOS pentru iPhone-urile companiei Apple.