Sesiune Q&A 7 – intrebari primite de la cititori

Sesiune Q&A - intrebari primite de la cititori

Cea mai detestabila tara in opinia mea?

Nu detest o tara dupa gradul de saracie, ci dupa gradul de pericol la adresa lumii asteia. Dintre Coreea de Nord (cu tot arsenalul sau nuclear baban real sau inventat) si Statele Unite, optez sa detest Statele Unite.

Exista mai multe motive. Statele Unite au o istorie plina cu marsavii. Scurta, dar plina cu marsavii! In timp ce alte tari au oarecum istorii de mii de ani, Statele Unite au o porcarie de istorie care se intinde pe cateva sute de ani (nasparlii astia n-au istorie antica).

Acum sute de ani, in Statele Unite existau doar amerindienii: niste salbatici cu arcuri si cu sageti. A, si cu pene in cap, tendinta popularizata in zilele noastre de marea specialista in versuri – Delia (cred ca de la salbaticii aia i se trage).

In ultimele sute de ani, oameni din toata lumea au venit in Lumea Noua (care a devenit tara imigrantilor si locul de detentie “preferat” al puscariasilor din toata lumea), s-au stabilit acolo si au prosperat.

Sute de ani de marsavii si comploturi ale liderilor de acolo care au loc si pana in ziua de azi, de-asta ar trebui sa-i trimitem si sa-i bagam pe jmenarii astia jenibili in mamicutele lor.

Recunoastem contributia Statelor Unite la dezvoltarea stiintei si tehnicii (cu creiere brici si talente importate din toata lumea, important de precizat), dar adevarul e ca aceasta tara e ca un spin in coasta lumii (ca sa-l parafrazez pe Putin): razboaie nesfarsite intretinute de Statele Unite in propriul beneficiu, rasturnari de guverne, comploturi la scara mondiala, anihilarea liderilor unor tari dupa cum li se scoala acestor satanisti si “mari scule pe bascula”, exploatarea resurselor altor tari, globalizarea si americanizarea lumii.

Ce parere am despre serialul Urzeala Tronurilor?

E un serial bun, altfel n-ar avea atatia fani. Banuiesc si ca e o schema de-a americanilor alora malachisti de a crea o istorie alternativa mai impresionanta la istoria scurta, neimpresionanta si marsava a Statele Unite.

CITESTE SI:  Opinie despre "Memories of Murder" (2003)

De ce am nasul mare?

Ca sa dau sperante :))). Asta-i cea mai cretina intrebare (pusa probabil la mistocareala de niste orezari) pe care am primit-o pana acum. Aproape ca era sa nu raspund la ea, la ce tampenie e. Dar m-a pornit, asa ca raspund cu: De lunga sa nu fie prea subtire si de groasa sa nu fie prea scurta.

Daca ar fi sa reprofilez dojotech.ro catre un alt domeniu, care ar fi acela?

Sa fie clare niste chestii. Nisa tehnologiei e una destul de limitata si ingusta, cu destul de putini pasionati. Adica exista pasionati, dar nu la fel de multi fata de alte domenii.

Site-urile de tehnologie nu au mai multi pasionati in comparatie cu site-urile care se focuseaza pe alte domenii, dar asta nu inseamna ca nu sunt profitabile. Asta pentru ca cele mai bogate companii din lumea asta sunt cele tehnologice, cum ar fi Apple, Google, Microsoft, Facebook, iar noi – astia cu site-urile de tehnologie – nu ne induram sa nu profitam de pe urma lor.

Dar daca tehnologia nu atrage nspe catralioane de oameni pe site, rubrica Goodies de aici ii atrage, iar asta-i atuul nostru. Revenind la intrebare, daca as reprofila dojotech.ro, l-as trece pe calatorii in pana mea, un subiect interesant pentru majoritatea oamenilor. Pe cine nu l-ar interesa cum e viata in alte tari? ** : )

Cum mi-a venit ideea sa denumesc blogul – Dojotech?

Era cat pe-aci sa nu se numeasca asa. Am avut un ghinion care mai tarziu s-a dovedit a fi noroc. Inainte sa apara acest blog, acum aproape 4 ani, m-am gandit sa-l denumesc sekai.ro (“sekai” – cuvantul japonez pentru “lume”), dar ceva nu a mers conform planului.

Adica numele sekai.ro era disponibil si nu a fost ocupat de nimeni, dar s-a intamplat ceva si nu am mai reusit sa-l inregistrez. Al doilea nume a fost dojotech.ro (“dojo” – cuvantul din japoneza pentru “locul iluminarii”; cred ca e clar de la ce vine “tech”), l-am inregistrat si asa a ramas de atunci.

CITESTE SI:  Brexit - a fi sau a nu fi in Uniunea Europeana

Am creat si un logo foarte relevant pentru acest nume “Dojotech”, nume despre care cred ca e unul mai bun decat “Sekai”. Mare noroc am avut ca am luat eu un nume atat de bun inainte de a-l lua vreun drogalau!

Cea mai tare tara in opinia mea?

Japonia, clar. Nu e o surpriza pentru cine a vazut postarile mele mai vechi. De ce n-ai aprecia aceasta tara? Japonia: nu tu resurse petroliere, aproape ciuciu terenuri arabile, aproape canci resurse minerale, dar totusi e o super-putere.

De ce? Pentru ca atuurile Japoniei sunt resursa umana ultra-calificata, inovatiile, industrializarea puternica, reformele foarte bune, etica muncii, inclinatia spre sustenabilitate, stapanirea inaltei tehnologii, disciplina inoculata inca de mici, accentul foarte puternic pe educatie – deci tara e condusa foarte bine.

Japonia e unul dintre cei mai mari importatori de carbune, gaz si petrol din lume, pentru ca nu are aproape deloc resurse energetice. O astfel de tara in mod normal n-ar trebui sa fie o super-putere si sa aiba PIB-ul de in jur de 5000 de miliarde de dolari (Va dati seama ce s-ar fi intamplat daca ar fi avut si mari resurse energetice? Tara ar fi fost incredibil de bogata).

De exemplu, Venezuela – o tara cu bogate resurse petroliere (cele mai mari din lume, se spune) ar trebui sa fie cel putin la fel de bogata ca Arabia Saudita si sa se scalde in bani.

E pe ma-sa pentru ca, chiar daca Venezuela are cele mai mari resurse petroliere din lume, tara e condusa de niste sandilai incompetenti si bananieri si de expertii bulan ai lu’ peste care au dus tara la sapa de lemn! Venezuela e in colaps, iar populatia se bate pentru mancare, cu sute de miliarde de barili de petrol sub ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *