fbpx

Sesiune Q&A 43 – Cred ca SUA sunt o tara maiestuoasa?

Sesiune Q&A 43 - Cred ca SUA sunt o tara maiestuoasa

Depinde de ce intelegi prin “maiestuos”. Daca te referi la economia fenomenala a Statelor Unite (partial datorata politicilor lor internationale, pentru ca au strans bani cu japca de la restul lumii si pentru ca s-au infruptat cu nesat din resursele energetice ale unor tari din Orientul Mijlociu prin escaladarea conflictelor si perpetuarea razboaielor acolo), atunci da: Statele Unite (tara exceselor si consumerismului halucinant si fara noima) sunt o tara maiestuoasa. Raiul pe Pamant.

De globalizare aveam noi nevoie. In timp ce o putere economica are interese continentale, o superputere economica precum SUA are interese globale.

Asta inseamna globalizarea, capitalismul, de-asta un musulman de la 4500 de kilometri distanta de tine (tu, cetatean american) reprezinta o amenintare pentru tine. Cu cat o tara ajunge mai puternica, cu atat “securitatea” si interesele sale devin mai importante.

Pe langa aspectul economic de invidiat, trebuie inclusa in ecuatie si calitatea (nu prea de invidiat) a cetatenilor din Statele Unite, supranumite “tara multiculturalismului”.

CITESTE SI:  De ce Google a concediat o cercetatoare in AI

Tara care se afla in declin (si nu ma refer la cel economic) dupa amestecul cu alte culturi. Sa nu se inteleaga ca as avea ceva impotriva hispanicilor sau populatiei de culoare si ca as fi rasist, doar evidentiez ca gradul de siguranta publica din SUA lasa de dorit.

Rasismul e o moneda cu doua fatete. Si populatia alba poate fi discriminata. Cum sunt discriminati europenii get-beget cu popoul alb in Africa de Sud.

Nu exista suficiente motive intemeiate pentru care SUA ar trebui sa modeleze lumea dupa bunul plac. Exista popoare cu oameni cu o scara de principii si valori de departe peste cea a americanilor.

O parte dintre americani sunt la origine bisnitari si speculanti de burse, nu muncesc neaparat din patriotism fata de tara, inclina catre munci usoare, dar platite cat mai regeste, si, fata de alte popoare, americanii au impresia ca statul le e lor dator doar pentru ca au aparut pe lume.

CITESTE SI:  Smartphone-ul pliabil Samsung Galaxy Z Flip. Pret si specificatii

Acum secole in urma, au venit din Europa in Lumea Noua oamenii fara capatai (drojdia) si care n-aveau un rost definit in viata. S-au stabilit in Lumea Noua si s-au inmultit, dupa ce i-au trecut desigur mai intai pe amerindieni printr-un mirobolant genocid. Asa au ajuns Statele Unite o tara formata partial din moftangii si cu defecte mostenite ereditar.

Tarisoara asta mai e si una dintre cele mai poluante tari (un motiv in plus pentru care SUA n-ar trebui sa fie la carma lumii, tara asta nu-i cel mai bun exemplu de urmat).

Tari dezvoltate precum SUA au poluat sute de ani lumea incepand cu revolutia industriala, iar acum (sa vezi si sa nu crezi) cer socoteala tarilor emergente aflate in proces de dezvoltare (si cu industriile in formare) si le solicita ceva de genul: “Baa, mai reduceti poluarea, fi-v-ar neamu’ vostru de trogloditi de lumea a treia”.

CITESTE SI:  Ce clipuri video ar permite TikTok utilizatorilor sa incarce

Dupa ce ca tarile dezvoltate au creat problema poluarii si s-au bucurat de avantajele industriilor poluante asupra cresterii economiilor lor, tot acestea obliga acum tarile emergente sa gaseasca solutii la problema poluarii.

E cam greu sa renunti in folosul mediului la cresterea economica, e mai cu usurinta sa pui alte tari sa renunte la prosperitatea si la cresterea lor economica si sa trambitezi mai departe ca ele sunt responsabile pentru incalzirea globala.

Apai no, da’ in Statele Unite ii bine de trait si n-au lacune impardonabile. Cica medicamentele ar costa dublu in SUA fata de cele din Canada. Pesemne corporatiile de medicamente ar fi exercitat presiuni asupra lui Obamel, ca sa nu permita importurile de medicamente la preturi lumesti.