fbpx

Sesiune Q&A 23 – Am totusi si filme americane preferate?

Sesiune Q&A 23 - Am totusi si filme americane preferate

Desi sunt fan declarat si infocat al cinematografiei asiatice (indeosebi celei sud-coreene pe care o consider inalta calitativ), am si filme americane preferate si pe care le consider bune.

Nu ignor filmele americane, daca sunt bune, spre deosebire de cum au ajuns unii sa creada in ceea ce ma priveste: ca sunt un hater al americanilor. Urmatoarele sunt doar cateva dintre lungmetrajele americane preferate.

Kill Bill

Am mai povestit anterior despre lungmetrajul asta sadic (emblematic pentru Quentin Tarantino) incadrat in genurile crima, actiune si thriller.

Atunci am alcatuit o descriere lunga si cat de cat cuprinzatoare despre Kill Bill, dar acum voi incerca sa fiu mai succint. Kill Bill e pe primul loc in topul meu personal de filme americane, poate pentru ca are tematica japoneza, poate si pentru ca cere spirit de cercetare amanuntita, poate si pentru ca imbina cu pricepere mai multe stiluri.

Initial se dorea sa se lanseze un singur film Kill Bill, dar, cum a iesit asta prea lung, l-au impartit in doua parti. Prima a fost lansata in 2003, iar cea de-a doua in 2004.

Regizorul filmului Kill Bill e Quentin Tarantino, unul dintre cei mai prolifici si bine cotati regizori americani. Personajul principal Beatrix Kiddo e interpretat de actrita Uma Thurman cu care Quentin Tarantino a colaborat in repetate randuri de-a lungul timpului.

Un alt actor bun care trebuie sa fie mentionat aici e David Carradine care nu mai e in prezent printre noi. Deci, care e firul narativ din Kill Bill?

Pai il avem pe Bill – liderul unei organizatii de asasini (interpretat de David Carradine) – si o avem pe Kiddo (personajul principal, fosta gagica a lui Bill si membra a acelei organizatii).

Kiddo il inseala pe Bill, asa ca Bill ordona macelarirea prin mitraliere a tuturor nuntasilor care asista pentru Kiddo si pentru noul ei partener de viata.

CITESTE SI:  Ce baterie impresionanta ar putea avea smartphone-ul Samsung Galaxy Note 10

Printre cei macelariti se numara si Kiddo. Dar Kiddo e singura persoana din macel care ramane in viata, insa ulterior petrece o perioada lunga de timp in coma. Restul lungmetrajului are in vedere stradaniile lui Kiddo de a se razbuna pe echipa de asasini si de a-l neutraliza pe Bill.

Matrix

Un film SF si de actiune interesant cu o intriga interesanta, unul dintre cele mai influente si bune lungmetraje SF ale tuturor timpurilor. Filmul are 3 parti, prima fiind lansata in 1999.

Matrix graviteaza in jurul ideii ca noi oamenii traim intr-un vis si ca de fapt ce vedem noi si simtim acuma cu toate simturile nu e realitatea adevarata, ci un program software.

Ca acest program se ocupa de toate pentru a ne oferi noua iluzia realitatii. Ca traim de fapt suspendati in niste capsule, cu cabluri si fire in noi (pentru ca masinariile sa se hraneasca cu caldura corpurilor noastre si cu energia noastra electrochimica) si ca acum ce vedem in realitatea pe care o credem realitate de fapt nu e aievea, ci o lume artificiala si o realitate simulata care se cheama Matrix si care e controlata de masinarii echipate cu inteligenta artificiala.

Un anumit individ, pe numele sau Thomas Anderson si care traieste de asemenea in Matrix, este abordat de oameni asa-zisi liberi care traiesc in lumea si realitatea adevarata.

Acest individ duce o viata dubla: in viata de zi cu zi e un programator obisnuit, iar in rest e un atacator cibernetic cunoscut sub numele Neo.

Acest personaj Neo afla de la acesti oameni care e adevarata realitate, insa la inceput e reticent si nu vrea sa creada ce i se zice, pentru ca adevarul ii depaseste orice inchipuire.

CITESTE SI:  Cum l-a felicitat YouTube pe YouTuberul PewDiePie care a ajuns la 100 de milioane de abonati

Filmul Matrix mai prezinta si lupta dintre Neo (Alesul) si agentii – niste programe puternice care doresc eliminarea lui Neo si a rasei umane (pe care agentii o considera o molima) – agentii coexistand cu oamenii in Matrix si aratand ca oamenii normali.

Regizoarele filmului: Lilly Wachowski si Lana Wachowski. Personajul principal (care joaca rolul lui Neo): Keanu Reeves. Nu ma sinchisesc sa pomenesc si restul personajelor, dar tin sa mentionez ca si celelalte personaje sunt importante, toate personajele avand cate un scop bine definit.

Ceea ce mi se pare intrigant la filmul Matrix e faptul ca a venit inca din 1999 cu ideea scandaloasa ca oamenii traiesc intr-un program software. Da, pe atunci inca trebuia sa invarti PC-urile de manivela.

Serios acum, tehnologia era destul de rudimentara atunci, iar domeniul software era abia la inceput si nu i se cunosteau in intregime implicatiile. Cum s-au gandit aia in ’99 ca traim intr-o realitate formata din biti? ^-^

Numere fatale

Acest film e unul de drama, actiune si mister lansat in 2009 cu actorul Nicholas Cage in rolul personajului principal. Povestea filmului incepe asa: in urma cu 50 de ani, niste elevi de la o scoala deseneaza cum cred ei ca va arata viitorul peste 50 de ani, iar acele desene sunt introduse intr-o capsula a timpului care la randul ei e introdusa in pamant pentru a fi scoasa peste 50 de ani.

O anume eleva pe nume Lucinda auzea voci si ceea ce a pus dansa in capsula timpului era o foaie de hartie plina cu un sir de numere pe care le-a scris fiind intr-o stare de posedare.

CITESTE SI:  De ce Netflix va cheltui mai putin pentru continut original

Dupa 50 de ani, capsula timpului e scoasa din pamant, iar acea hartie cu numere aflata in plicul sigilat cumva ajunge la un elev, baiatul lui John Koestler – un astrofizician si profesor la MIT – rol interpretat de Nicholas Cage.

Astrofizicianul John descopera in acele numere un tipar. Desi capsula fusese ingropata in anii ’50, sirul de numere misterios prevestea dezastrele importante care au avut loc dupa.

Numerele erau un cod numeric care arata data dezastrelor, numarul de victime cu care s-au soldat si coordonatele geografice ale acelor dezastre.

La primirea acelei foi de hartie, codul mai arata 3 dezastre care inca nu avusera loc. Ultimul dezastru de pe hartie e cel total, catastrofa suprema care urmeaza sa vina.

Ca sa nu fiu invinovatit pentru cunoscutul Spoiler Alert si pentru faptul ca povestesc partile esentiale din film, nu voi detalia despre ce catastrofa e vorba.

Dar ce pot dezvalui e ca profesorul devine ingrijorat anticipand viitoarele dezastre si pentru ca si odrasla lui incepuse sa auda voci si sa fie vizitata de un strain care ii arata doar pieire si distrugere.

Interesant e faptul ca profesorul interpretat de Nicholas Cage preda studentilor sai notiuni din determinism, ca totul in Univers se intampla cu un scop precis, ca e rezultatul unei cauze prestabilite si ca rezultatul e rezultatul necesitatii, pe cand acest profesor nu crede in ceea ce preda.

Dar iata ca faptul ca foaia cu numere a ajuns prin acel elev tocmai la profesor, singura persoana care ar fi reusit sa decripteze codul, e dovada, cel putin in film, ca determinismul e ceva real.