fbpx

Opinie despre filmul sud-coreean “The Man From Nowhere” (2010)

Opinie despre filmul sud-coreean "The Man From Nowhere" (2010)

Continui seria filmelor sud-coreene (beton) vazute. Am vorbit anterior si despre “The Myth” care nu-i film coreean (ci din Hong Kong), deci se poate spune ca am deraiat usor de la ce mi-am propus (prezentarea filmelor coreene).

Dar pana la urma ce mi-e ala film coreean, ce mi-e ala film din Hong Kong? Ambele sunt asiatice, deci nu m-am indepartat prea mult de la directia initiala.

“The Man From Nowhere” e un film de suspans, drama si actiune, din Coreea de Sud. Cu actorul Won Bin in rolul personajului principal Cha Tae-sik cu identitate ambigua (ambigua intrucat a fost agent special).

In film e vorba despre Cha Tae-sik, un actual proprietar de casa de amanet intr-un mic cartier, un individ neincrezator in oameni, care duce o viata discreta, care mentine distanta fata de altii si care are un trecut violent de agent special de temut.

Acesta incepe sa cunoasca si sa dejoace planurile unei organizatii care se ocupa cu traficul de droguri si de organe. In acest timp, Cha Tae-sik incearca si sa scape o tanara (victima ulterioara a acelei organizatii) pe care a ajuns s-o cunoasca anterior si care e singura lui legatura cu lumea.

Cha Tae-sik e un fost agent special – al guvernului coreean – care s-a retras, dar care stapaneste inca foarte bine tacticile de lupta. Fostul agent special si actualul proprietar de casa de amanet o cunoaste pe So-mi – acea tanara – care locuieste in apropiere.

CITESTE SI:  VIDEO: Iata cum a inregistrat video Modul de Veghe al Tesla un politician

Parintele matern (Hyo-jeong) al acelei tinere se intampla sa fie implicat in contrabanda cu droguri. Hyo-jeong (o dependenta de heroina, un parinte denaturat, o nesabuita si o dansatoare in club) ii amaneteaza lui Tae-sik un aparat foto care are droguri ascunse (furate) in interior, Tae-sik afland despre asta foarte tarziu.

Dependenta de heroina dorea sa-si tina drogurile furate intr-un loc sigur (in grija amanetului) si sa le recupereze mai tarziu. Traficantii afla despre contrabanda si le rapesc pe cele doua.

Clanul de traficanti promite sa le elibereze daca Tae-sik realizeaza o mica livrare (narcotica) in locul lor. Fostul agent special le respecta dorinta, dar nici vorba ca traficantii sa se tina de cuvant.

Ba chiar la scurt timp Tae-sik o gaseste pe Hyo-jeong intr-un portbagaj. Si nu oricum, ci fara organe (traficantii au chemat politia si i-au inscenat lui acea crima si traficul de droguri; drept urmare, e arestat). Tae-sik isi da seama astfel ca si viata tinerei So-mi poate fi in pericol, pentru ca nu fusese eliberata inca.

CITESTE SI:  Aceasta camera poate fi cea mai avansata camera DSLR a Nikon

Fostul agent special – care incepe sa aiba si politia dupa curul lui dupa ce a evadat, nici politia neputand afla cine este cu adevarat pentru ca acesta avea informatiile blocate de la nivel inalt – se enerveaza la culme gandindu-se ca tanara ar putea fi deja moarta. Prin urmare, acesta incepe un razboi pe viata si pe moarte cu organizatia de trafic de organe.

Se duce de unul singur direct in barlogul traficantilor pentru a o razbuna pe tanara, punandu-si propria viata in pericol. Ceea ce traficantii nu stiau e ca Tae-sik e un fost agent special extrem de primejdios si foarte abil in lupta si care nu avea de gand sa ezite nicio secunda in a-i ucide pe toti.

Acest film are o intriga tipica unui film de actiune, cu usoare variatii. Un fost agent special solitar ia o tanara sub aripa sa, tanara e rapita, iar acesta incearca sa o recupereze. Ceea ce recomanda acest film e executarea intrigii de baza.

Cha Tae-sik reuseste sa creeze atmosfera potrivita, sumbra si intunecata. Atmosfera se potriveste cu povestea, iar toate personajele sunt credibile. “The Man From Nowhere” e filmul care a generat cele mai mari incasari in Coreea de Sud in 2010, deci nu e un film de duzina.

CITESTE SI:  Cercetatorii au descoperit cea mai buna modalitate de a apasa un buton

Un aspect esential pentru un film de actiune bun e ca scenele de actiune sa fie bine realizate, iar “The Man From Nowhere” nu duce lipsa de secvente de actiune de calitate.

Desi are scene poate prea grafice de violenta pura, nu se poate spune ca acele scene sunt gratuite. Eu personal am urmarit acest film coreean cu dublaj in engleza si cu subtitrare in romana (asa l-am gasit), dar clipul de mai jos e extras din filmul cu replicile originale in coreeana.

Scena de mai jos (una dintre cele mai bune scene din “The Man From Nowhere”) cu saritul prin geam e un fel de cliseu printre producatorii coreeni de filme de actiune. Toti astia au o afinitate pentru saritul prin geam (impreuna cu cameramanul).

Pentru acea scena, un cameraman a alergat in spatele actorului si chiar a sarit prin geamul de la etaj impreuna cu el. Scena a necesitat cateva duble, probabil au inlocuit de mai multe ori geamul spart. Dupa cum e si firesc, ambii au folosit cabluri pentru a ateriza in siguranta.

Facebook